Tjörns kommuns logotype
Temperatur 7,9 °C
Medelvind WSW 5,8 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Kakan Hermansson kommer inte till Café Delta

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Kakan Hermansson - Foto Emma Svensson

Kakan Hermansson lämnade återbud till Café Delta i Häggvall den 5 maj efter att ha läst kommentarer kring besöket i sociala medier.

– Vi beklagar verkligen att Kakan inte känner sig välkommen hit men har förståelse för hennes beslut med tanke på tonläget i det som skrivits, säger Annica Skog, biträdande förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Tjörns kommun.

Kakan Hermansson bjöds in till Café Delta 5 april i egenskap av författare med anledning av hennes nya bok Hela Kakan. Hon är dessutom konstnär, programledare, bloggare och hudvårdsnörd och har ett tydligt feministiskt perspektiv.

Under våren har hon varit aktuell bland annat som tävlande – tillsammans med sin pappa – i På spåret och som jurymedlem i Talang.

– Vi hade verkligen sett fram emot att få hit Kakan, som är en samhällsaktuell och intressant person, säger Annica Skog.

Onsdagskvällens planerade besök i Häggvall var ett samarrangemang mellan Tjörns kommun och Studieförbundet Vuxenskolan. När medierna skrev om arrangemanget uppstod en debatt i sociala medier där flera hatiska kommentarer riktades mot Kakan.

– Vi tycker att det är tråkigt att hon måste ställa in. Det är ett bakslag för vår demokrati, yttrandefrihet och jämställdhet på flera plan. Studieförbundet Vuxenskolans bildningssyn står för allas lika värde och rättigheter, säger Ann-Marie Myllykangas, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.

Avhoppet inträffar samtidigt som konstprojektet Smittande oro och mod pågår i bland andra Tjörns kommun – ett projekt som handlar om vad som händer om journalister, författare och konstnärer tystnar av rädsla för repressalier.

– Jag tycker att det är bedrövligt och sorgesamt. Ett drev på Facebook som stoppar en författare att komma till Tjörn är helt oacceptabelt, kommenterar Benita Nilsson (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Vi har en demokrati och vi har yttrandefrihet. Varje generation måste erövra detta, tillägger Benita Nilsson.

Själva Café Delta är inte inställt. Tvärtom kommer det inträffade att tas upp till diskussion med deltagarna.

Kontaktperson och information

Annica Skog
Biträdande förvaltningschef
Kultur- och fritidsförvaltningen
annica.skog@tjorn.se

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-07 08.17
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se