Tjörns kommuns logotype
Temperatur 8,4 °C
Medelvind W 5,4 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Hon hjälper ungdomarna att hitta tillbaka till glädjen

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Yousef Shehadeh fick instegsjobb på Tjörn

Diana från Syrien kunde ta med sig sitt jobb till Sverige. Här fick hennes arbete som lärare och teaterregissör en ny dimension.

– Glädjen har tagits ifrån oss som flytt, nu är det min uppgift att försöka ge barnen lite glädje tillbaka.

När hon berättar att hon kommer från Aleppo får hon tårar i ögonen. Det var omöjligt att vara kvar där, redan för två år sedan. Hon minns sin sista teaterföreställning hon satte upp där. Det var en pjäs om förbjuden kärlek, en slags Romeo och Julia-historia om en man och en kvinna på var sida om gränsen vid Golanhöjderna.Det kom 300 personer till teatern den kvällen.

– Det kom så många, fast det var krig och farligt att gå ut,säger Diana Rahaf Jowiead.

Idag är Diana i trygghet i Sverige och känner att hon har fått en viktig uppgift i sin nya roll som språkstödjare och teaterlärare. Att hjälpa barnen och ungdomarna att hitta tillbaka till glädjen. Efter ett besök på Tjörnbro park är det inte svårt att förstå vad hon menar.

Hiphop och magdans


Musiken, de glada rösterna, handklappningarna och dansfötterna hörs lång väg. Ett femtontal ungdomar, mest flickor, har samlats för att repetera inför en föreställning på Skärhamns fritidshem. De kallar sig Alfarah,
som betyder glädje. De dansar hiphop och magdans, de sjunger på engelska och arabiska. De som för tillfället står bredvid klappar takten och peppar sina kamrater. Ingen av dem hade stått på en scen innan de kom till Sverige. Diana gestikulerar, instruerar och lever sig med i varje nummer.Ibland överröstar hennes röst musiken. Hon vill att allt ska sitta.

– Det är bra om de kan få visa upp sig i ett mindre sammanhang innan de ställer sig på Öppen scen, att de tar ett steg i taget.

Språkstödjare och teaterregissör

Diana arbetade som lärare i modersmål (arabiska) och regissör i Aleppo innan hon kom till Sverige. När hon kom till Arbetsförmedlingen första gången blev hon erbjuden ett instegsjobb i Tjörns kommun som språkstödjare på Välkomsten, den första skolan nyanlända barn kommer till. Hon arbetar framför allt på Tjörnbro park med att intervjua nya familjer och hjälpa deras barn tillrätta i skolan. Den tiden hon får över ägnar hon åt teater- och dansprojekt med nyanlända barn och ungdomar.

– Det är en fantastisk chans för mig att få jobba med dem, att få hjälpa till att göra verkligheten lite vackrare, för ungdomarna och för dem som tittar. Det är också viktigt för deras integration att de kommer ihåg sin kultur. Det gör det lättare för dem att leva i Sverige.

När detta läses har föreställningarna i Skärhamn och på Öppen scen redan ägt rum. Barnen i Skärhamn har fått vita fredsduvor som ungdomarna själva ritat för hand och klippt ut. Som en önskan om fred i alla länder.

Nyskriven pjäs

Nästa projekt för Diana och hennes grupp är hennes nyskrivna pjäs som kommer att visas i vår.
– Jag vill att alla dessa barn och ungdomar ska få visa upp sina olika kulturer och få egna röster på scenen. Jag vill visa att vi är bra människor som har något att säga, men att vi haft det svårt i kriget. Pjäsen blir också mitt sätt att tacka Sverige för livet, säger Diana.

Repetitionerna fortsätter. Nu måste de svenska fraserna sitta. En flicka från Syrien går fram på ”scenen” och tränar på inledningen:

– Hej allihopa! Hur mår ni? Vi kommer från olika länder.Somalia, Syrien, Afghanistan,Irak, Palestina. Vi kommer att visa olika danser och sjunga sånger från våra länder. Varsågoda!Sidan senast uppdaterad: 2017-02-13 14.44

Mer information

Är du arbetsgivare och funderar på att ta emot någon på ett instegsjobb? Läs mer på www.arbetsformedlingen.selänk till annan webbplats

 

Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se