Tjörns kommuns logotype
Temperatur 7,6 °C
Medelvind W 5,8 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Emelie Wijk Lundberg årets Margaretapristagare

Störst text
Stor text
Normalstorlek
 Foto: Maria Johannessen

2017 års Margaretapristagare heter Emelie Wijk Lundberg. 

Årets Margaretapristagare Emelie Wijk Lundberg är tydlig med varför hon blev företagare. Som 22-åring stod hon inför ett val att studera vidare på HDK i Göteborg eller starta eget företag i Skärhamn. När det kom till kritan var valet trots allt självklart. Att få styra sin egen utveckling har hela tiden varit en stark drivkraft.
– Man måste våga hoppa. Jag vill inte bli 65 år och ångra saker jag aldrig vågade göra. 

Motiveringen för årets Margaretapris

”Som 14-åring gick Emelie sin första kurs i silversmide. Med familjetraditioner i botten, knutna till konsten, har Emelie utvecklat ett unikt formspråk och valt metallen som sitt element. Med naturen som inspirationskälla skapar hon fantastiska smycken och corpus av bland annat guld, silver och rostfritt.

Sedan 2002 har Emelie verkat på Tjörn som silversmed, numera i en inspirerade, vacker miljö i Hjälteby. Med en butik på Sundsby har verksamheten utökats. Utöver sitt eget skapande öppnas silversmedjan upp för grupper eller enskilda att få prova på denna ädla konst. En kreativ och givande upplevelse för dem som deltar.

Smyckekollektionen ”Blod, svett och tårar” är en liten vackert formad droppe i silver och i guld. Droppen är en symbol som säljs till förmån för flickor i Kenya. Ett resultat av Emelies sociala engagemang. Emelie har som kronan på verket fått hedersuppdraget att formge och smida kyrksilvret till Valla kyrka.”

Priset togs emot av Malin Sundberg på Margaretadagen den 20 juli. Diplomet delades ut på Sundsby säteri av Solbritt Törnqvist, t f kommunchef.

Om Margaretapriset

I samband med Margareta Huitfeldts 400-årsjubileum instiftade Tjörns Kommuns Näringsliv Margaretapriset. Priset delas ut till en kvinnlig företagare från Tjörn till Margaretas Huitfeldts minne.

Utdelningen av Margaretapriset sker årligen på Margaretadagen den 20 juli i syfte att uppmärksamma kvinnliga företagare.

De som tidigare har fått Margaretapriset är

  • Ann-Sofie Lekander, Lekanders Bär & Boende Tyfta (2016)
  • Anita Glantz, Art Institute, Skärhamn (2015)
  • Tintin Hallding, tin-tin Scandinavian Jewellery (2014)
  • Charlotte "Lotta" ​Kristensson, Lottas Bak & Form (2013)
  • Lotta Nilsson, Träningskliniken (2012)
  • Frida Larsson, Studio Nova (2011)
  • Christina Andersson, barnmorska och chef på Fröja gynekolog- och barnmorskemottagning (2010)
  • Anna-Lena Bjarneberg, frilansjournalist (2009)
  • Maria Karlsson, Mällby Gård (2008)
Sidan senast uppdaterad: 2017-07-26 14.26
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se