Välkommen till Sundsby säteri!

På Sundsby säteri finns mycket att upptäcka, både inom natur och kultur. Sundsby bjuder på en spännande och intressant historia med flera naturstigar och ett vackert parklandskap. Här finns också utställning om Margareta Huitfeldt och säteriets historia, naturlekpark för barnen och mycket mer.

Sundsby Gårdscafé, restaurang och butiker

Sundsby Gårdscafé och restaurang serverar både kalla och varma rätter, kaffe och hembakat. Allt bröd är bakat i bageriet i Västra flygeln på Sundsby och brödet finns att köpa i gårdsbutiken. Ekahagens byggnadsvårdsbutik finns i Magasinslängan på Sundsby. Här finns allt för den som gillar gamla hus: riktiga oljefärger, tjära, beslag och gammaldags tapeter.

Guidningar på Sundsby

Vill du veta mer om Margareta Huitfeldt och säteriets historia? Välkommen på en guidad tur!

NYHET!

Under perioden 1 juli – 9 augusti, guidad tur:

Onsdag, lördag och söndag, start kl.14.00.

Från och med 9 augusti – 27 september, guidad tur varje söndag, kl.14.00.

Grupper kan boka guidningar året om.

Du kan också hyra en digitalguide och gå runt i din egen takt.

För övriga tider och mer information, kontakta Tjörns turistbyrå 0304-60 10 16, turistbyran@tjorn.se.

För konferenser, visningar, möten med mera för grupper: Kontakta säteriets expedition för bokning på 0304-60 11 77 eller sundsby@tjorn.se.

Sundsby säteri

Säteriet

Tjörns kommun köpte Sundsby säteri 2003. Sedan 2006 har området varit tillgängligt för allmänheten. På Sundsby säteri finns en kulturhistorisk utställning om Margareta Huitfeldt och säteriet, tillgång till guidade turer, digitalguide för egna promenader, kafé och restaurang, gårdsbutik och bageri. Med sin åretruntverksamhet, kulturprogram, bevarandet av historiska byggnader och park, är Sundsby säteri samtidigt ett uppskattat natur- och kulturarvscentrum för hela Tjörn.

Det är de stora träden och öppna gräsytorna som gör stämningen så skön i parken kring Sundsby säteri. I maj målas de stora gräsytorna av blå skogsförgätmigej och vita tusenskönor. Gamla trädgårdsväxter har fått namnskyltar och här finns mycket att upptäcka. Här finns en av Bohusläns största sammanhängande ekskogar. I karpdammen intill säteriet trivs grodor, paddor, vattensalamandrar och många olika insekter.

Vandringsleder

Sundsby vandringsled - grottan

Runt Sundsby säteri finns fem uppmärkta stigar och leder av varierande svårighetsgrad. De utgår alla från parkeringen vid dammens södra del.

  • Sundsbyleden 4,4 km. Lätt (bitvis rullstolstillgänglig) till medelsvår terräng. Tre rastplatser.
  • Solklinten och grottorna 1 + 0,5 km. Svår. Fantastisk utsikt.
  • Krossenleden 1,2 + 0,5 km. Medelsvår.
  • Rådjursstigen 2,3 + 0,8 km. Medelsvår.
  • Ivers skogspromenad 1,7 km. Lätt - testad av treåringar. Spännande klätterträd.


Sundsby vandringsleder karta


Säteriets historia

Sundsby omnämns redan 1388. Gården är mest känt för Margareta Huitfeldt, som flyttade dit 1635. Hon fick tre barn som alla dog unga. Margareta blev änka 1651. Hon testamenterade sina gods, bestående av alla ägor kring Sundsby säteri och Åby säteri i norra Bohuslän, till en stipendiestiftelse som skulle hjälpa ungdomar från Bohuslän att läsa till präst vid Göteborgs gymnasium. Resultatet av donationen, den näst största som gjorts i Sverige, blev Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

Huvudbyggnaden från medeltiden brann ner 1720 och återuppfördes 1787. Byggnadsarkeologiska undersökningar i de gamla källarna pågår varje sommar och har gett spännande, nya kunskaper om ännu äldre byggnader som funnits här. Allmänheten är välkommen att besöka utgrävningarna.

På ägorna finns också magasin, källarvind, stenmagasin samt en trädgårdsmästarbostad med ett vinkast från 1870-talet där de 100-åriga vinstockarna fortfarande lever.

Sidan senast uppdaterad 2015-07-13 09.18

Öppettider

Parken och området
har öppet året runt.
Välkommen!

Café & Gårdsbutik

Mars-april
fredag-söndag, 11.00-17.00
Maj
torsdag-söndag, 11.00-17.00
Juni-augusti
Måndag-söndag, 11.00-18.00

Hitta hit

Sundsby säteri
Sundsbyvägen
471 73 Hjälteby

Ligger ca 1 mil från Stenungsund. Kör över Tjörnbroarna, följ väg 160 och efter 4 km tag vänster mot Sundsby säteri. 

Till Facebook
Till Twitter
TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se