Tjörns kommuns logotype
Land 13,6 °C Hav 16,1°C
Medelvind WSW 4,0 m/s

Nyheter som RSS

Störst text
Stor text
Normalstorlek
 • 2018-06-18 13.50

  Nu planteras sommarblommorna ut  Men det blir färre sommarplanteringar än vanligt. Tjörns kommun sparar på vattnet genom att inte plantera blommor på alla platser som normalt brukar ha sommarplanteringar.
  Sommarblommor planteras vid
  • Myggenäs korsväg
  • Skåpesund
  • Kommunhuset, Skärhamn
  • Rondellen i hamnen, Skärhamn.
  Små silltunnor med blommor placeras i
  • Hamnen, Rönnäng
  • Vid torget, Skärhamn
  • Centrala Kållekärr
  • Hamnen, Kyrkesund.
  Så fort bevattningsförbudet hävs planterar vi ut sommarblommor på de platser som vanligtvis har sommarplaneringar.
  Läs mer
 • 2018-06-18 13.45

  Premiär för ny matchracingtävling i Skärhamn 2019


  Matchracing med Pelle Pelle
  Midsummer Match Cup, en ny internationell seglingstävling, kommer att arrangeras i Skärhamn med start sommaren 2019. Det är vad kommunstyrelsens arbetsutskott har som ambition att möjliggöra.
  Tävlingen kommer att ske i enskrovsbåtar och med mixbesättningar.Beslutet om att arbeta vidare med att medverka till att den nya tävlingen kommer att etableras i Skärhamn togs av kommunstyrelsens arbetsutskott i Tjörns kommun den 7 juni 2018. Midsummer Match Cup är en långsiktig satsning som på sikt också har som mål att etablera permanenta maritima verksamheter på året runt basis i Skärhamn.– Vi vill förlänga säsongen i Skärhamn och ett evenemang som detta kommer att locka en ny publik. Det finns en lång marin tradition här och Tjörn är en självklar del av båtlivet på sommaren i Bohuslän.– Vi har en stark tradition med Tjörn Runt, ett av landets största seglingsevenemang, och det känns väldigt spännande att Skärhamn nu kommer att stå som värd till en ny matchracingtävling med internationellt högsta kvalité, säger Martin Johansen, kommunalråd i Tjörns kommun.– Det är många praktiska frågor som måste identifieras för att göra evenemanget möjligt och vi arbetar redan på att se över möjligheterna till ett genomförande av Midsummer Match Cup, säger kommunchef Ann-Britt Svedberg.Planen för Midsummer Match Cup är att etablera ett evenemangsområde i hamnen i Skärhamn och att seglingarna ska ske ute på Hamnefjorden. Tävlingen kommer att avgöras i enskrovsbåtar och med mixbesättningar, det vill säga att män och kvinnor tävlar i samma lag.Världseliten inom segling kommer att bjudas in till premiärtävlingen som inte hör till någon serie eller världscup. Få andra stora tävlingar i världen har tidigare varit öppna för enbart mixade team.Midsummer Match Cup kommer att arrangeras av Brandspot som tidigare varit med och arrangerat flera stora internationella seglingsevenemang, däribland hamnstopp för Volvo Ocean Race i Göteborg och Stockholm, America’s Cup World Series i Göteborg och GKSS Match Cup Sweden på Marstrand.– Det ska bli spännande att vara med och utveckla ett nytt koncept inom internationell match racing och samtidigt etablera tävlingen på en så unik och vacker plats som Skärhamn. Vi kommer att skapa ett nytt spännande evenemang i ett mycket nära samarbete med kommunen, lokala näringslivet och andra starka aktörer i regionen säger Jan Torstenson, VD på Brandspot.Bakgrunden till tävlingsidén kommer från matchracingseglaren Johnie Berntsson som i tidiga år seglade mycket i vattnen kring Skärhamn.
  – Detta är en förträfflig arena för matchracing och Tjörns kommun ihop med Brandspot och föreningar och företag är rätt mix för att få detta att bli ett event i världsklass, säger Johnie Berntsson.
  Datum för när tävlingen planeras att äga rum kommer att presenteras inom kort. Kontaktpersoner och informationAnn-Britt Svedberg, kommunchef, Tjörns kommun
  0304-60 10 15
  ann-britt.svedberg@tjorn.se


  Läs mer
 • 2018-06-17 18.00

  På väg!  Var med och tyck till om framtidens trafik på Tjörn!
  Tjörns kommun växer. För att kunna välkomna fler invånare, besökare och verksamheter på ett hållbart sätt behöver trafiken fungera väl.Nu har du möjlighet att komma med förslag, idéer och synpunkter hur bil-, cykel- och kollektivtrafiken kan utvecklas och förbättras på Tjörn.Enkäten hittar du på www.tjorn.se/pavag. Där finns också information om hur du anmäler dig till att delta i en fokusgrupp.
  Läs mer
 • 2018-06-15 12.17

  Snabbprotokoll från kommunfullmäktige


  Protokoll och ordförandeklubba. Foto: Ann-Louise Svensson
  Här är snabbprotokollet från kommunfullmäktiges sammanträde den 14 juni.
  Kommunfullmäktiges sammanträde inleddes med en föredragning av Sara Mohammad kring ämnet hedersrelaterat våld och hederskultur. Sara är bland annat grundare till föreningen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) och har vunnit en rad priser för sitt engagemang och motstånd mot hedersvåld. I sin avtackning av Sara sade kommunfullmäktiges ordförande Anders G Högmark:”Sara, Du har på ett engagerat sätt med brutal tydlighet givit vår fullmäktigeförsamling och alla de som kan följa oss på sociala medier, en skrämmande inblick i den avskyvärda sk hederskulturen. jag är alldeles övertygad om att ingen lämnar Din föreläsning oberörd och att många känner sig kallade att på alla tänkbara sätt aktivt bekämpa denna.Du kritiserade med all rätt den form av naiv tolerans som vi ofta ser i den aktuella samhällsdebatten men som inte inser vilka förödande konsekvenser denna sk tolerans får för enskilda individer, i detta fall kvinnor inte minst flickor.Du kallar detta synsätt och agerande “den välvilliga vilsenheten” människor som vill leva och vistas i Sverige skall veta att vi i vårt land har nolltolerans för den sk hederskulturens brutala kränkningar mot flickor och kvinnors livsdrömmar och värdighet. Stort Tack Sara!”Hennes föredragning kan i sin helhet ses i efterhand på webbsändningen.Därefter mottog Tjörns kommun konstgåva från Stiftelsen Tore Kurlberg, representerade av dess ordförande och vice ordförande Pelle Stavfeldt och Anita Sindler. I samband med detta avger kommunfullmäktige ordförande Anders G Högmark följande uttalande:
  Läs mer
 • 2018-06-15 07.00

  Ansök om plats för skyltar och gatupratare  För att få använda offentlig plats, till exempel för att sätta upp skyltar och gatupratare, krävs tillstånd från polismyndigheten.
  Till offentlig plats räknas bland annat allmänna vägar, gator, torg och parker.Hur söker jag tillstånd? På Polismyndigheten i Göteborgs webbplats hittar du ansökningsblanketter och mer information.Polismyndigheten - Ansökan tillstånd ordningslagenlänk till annan webbplatsVad kostar det? Polisen tar ut en ansökningsavgift som är olika från fall till fall. Pengarna betalas inte tillbaka om du får avslag på din ansökan.Hur går det till? Polismyndigheten sänder ansökan på remiss till Trafikavdelningen i Tjörns kommun som svarar på om upplåtelse kan tillåtas.Lokala villkor Utöver de lagar som rör upplåtelse av offentlig plats finns också lokala ordningsregler:Lokal ordningsstadga för Tjörns kommun.
  Läs mer
 • 2018-06-14 14.19

  Vier Brillen på Sundsby säteri  Göteborgsgruppen bjuder på svängiga visor, roliga texter, underfundiga rim och undermåliga vitsar.
  Utomhuskonsert onsdag 27 juni kl 19.00 på Sundsby Säteri.Biljetter och informationlänk till annan webbplats
  Läs mer
 • 2018-06-14 13.04

  Att laga en vattenläcka


  Vattenläcka
  Vi vill såklart alla ha rent vatten i kranarna hela tiden. Men någon gång ibland händer det att rörledningar spricker och måste lagas. Så här går det till och så får du information.
  Det finns flera orsaker till att rör spricker. De vanligaste orsakerna är när det kommit mycket regn, när det är väldigt torrt i marken eller när tjälen går ur jorden. Det kan också bero på att ledningarna är gamla och sköra.Hur upptäcks en läcka?Oftast är det privatpersoner som hör av sig för att de sett att det kommer upp vatten ur marken eller är dåligt tryck i kranen. Ibland kan driftteknikern på vattenverket upptäcka att det läcker någonstans genom att till exempel nivån minskar snabbt i något vattentorn.Första informationenI det här läget får du information att det finns en läcka och att du får mer information så snart vi vet mer. Under tiden prioriterar VA-avdelningen att hitta läckan och har ingen möjlighet att ta emot telefonsamtal. Hur informationen går till beror på hur många hushåll som är drabbade. Är det några få hushåll kan det bli dörrknackning eller en lapp i brevlådan. Är det många som drabbas, går det ut information på kommunens hemsida (i synnerhet www.tjorn.se/driftinformationlänk till annan webbplats) och/eller Facebook/Twitter.Hitta läckanVA-teknikerna letar efter läckan på olika sätt. De kanske kan se om det kommer upp vatten någonstans eller kan se på vattenmätare i brunnarna om något flöde är ovanligt högt. De kan också lyssna – med en lyssnarstav kan de höra en vattenläcka på långt håll genom att lyssna mot servisventiler eller brandposter. Flera arbetslag är ute samtidigt och letar tills läckan hittats. När läckan hittats kan det aktuella området avgränsas och ventiler stängas av runtom.Nu går kommunen ut med mer information och berättar vilka områden som drabbats och eventuellt var det finns vatten att hämta.Andra ledningar i vägenDet kan också ligga elkablar, kopparledningar och fiberledningar i marken. För att vara säkra på att de inte grävs av i samband med vattenläckan, måste tekniker från elbolag etcetera komma till platsen och märka ut ledningarna. Innan detta är gjort får inte kommunens VA-tekniker börja gräva.När ledningen är hel igen måste den spolas ren innan ventiler öppnas och abonnenterna får tillbaka sitt vatten.


  Läs mer
 • 2018-06-14 11.32

  TUMS drop-in har sommarstängt  TUMS – Tjörns Unga Mellan Stolarna – har sommarstängt drop-in vecka 25-33. Du kan nå TUMS hela sommaren via mejl och telefon.
  Drop-in öppnar igen den 22 augusti.Vad gör TUMS?Är du 16–24 år och saknar fullständig gymnasieutbildning? Behöver du hjälp att komma igång med någon sysselsättning? Vi på TUMS finns till för dig!TUMS är den verksamhet i Tjörns kommun som arbetar med det kommunala aktivitetsansvaret för ungdomar. Även vårdnadshavare är välkomna att vända sig till oss.
  Läs mer
 • 2018-06-14 09.09

  Risk för förseningar av slamtömningar


  Slambrunn i Hjälteby
  Vårt avloppsreningsverk har en tillfällig driftstörning. Därför kan det uppstå förseningar av tömningar av avloppsanläggningar på enskilda avlopp.
  Vår entreprenör Renova kommer att sätta in extra resurser för att våra kunder inte ska bli drabbade av detta.Driftstörningen beräknas vara i ett par veckor.Om du vill ha din anläggning tömd före midsommarhelgen, tänk på att beställa tömning i god tid!

  Läs mer
 • 2018-06-13 09.20

  Fira miljövänligt


  Blomblad på gräsmatta
  När man ska fira sina studenter och annat finns det bra alternativ till ballonger och konfetti.
  Plast i havet har vi redan alldeles för mycket. Och ballonger kan till exempel bli uppätna av djur och fastna i matsmältningssystemet, vilket leder till att djuret svälter ihjäl.– Det finns flera bra alternativ för att fira ordentligt, till exempel nedbrytbar konfetti, blomblad, fågelfrön eller ris. I stället för ballonger kan man blåsa såpbubblor, hänga upp flaggspel eller vara lite innovativ och kreativ och hitta egna sätt att fira, säger Karin Meyer, miljöutredare på miljöförvaltningen och koordinator KIMO Sverige.Konfetti och ballonger är ofta gjorda av plast eller latex. När de blir liggande som skräp i naturen fragmenteras de till mindre beståndsdelar och blir så kallad mikroplast. Det som hamnar på gatan kommer så småningom att hamna i ett vattendrag och slutligen i havet. Vetenskapliga studier visar att mikroplast kan orsaka stor skada på den marina miljön och dess organismer, och mikroplaster förekommer i dag i alla jordens marina miljöer. Det finns på havsbotten, i vikar och kustområden, på stränder och i levande organismer.
  Läs mer
| Mer
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se