Tjörns kommuns logotype
Land 12,3 °C Hav 13,7*°C
Medelvind SW 1,8 m/s

Nyheter som RSS

Störst text
Stor text
Normalstorlek
 • 2019-05-22 09.45

  Årets friluftskommun –Tjörn bäst i väst!


  William Martinsson och Hennie Martinsdottir
  Plats 16 i landet när Naturvårdsverket utser Årets friluftskommun.
  Det är nu tredje året i rad som Tjörn rankas bäst av kommunerna i Västra Götaland. I år delar vi placeringen med Göteborg.Tjörn vill bli bäst på friluftsliv
  Tjörns kommun siktar på att bli Årets friluftskommun 2022 och har för varje år förbättrat sina totalpoäng i undersökningen. Av max 32 poäng fick Tjörn i år 30 poäng. Förra årets poäng var 29,5 poäng och året dessförinnan 29 poäng.Fler upptäcker friluftslivetAtt poängen blir högre för varje år, betyder att det görs mycket för att fler Tjörnbor och besökare ska upptäcka vilket rikt friluftsliv som finns runt knuten. Det kan handla om allt från att göra fler badplatser tillgängliga till att rusta upp vandringslederna med bättre skyltning och informativa kartor.– Det är också viktigt att det finns en gemensam vilja att satsa på Tjörn som friluftskommun och att den satsningen görs genom samarbete både inom och utanför kommunen. Friluftslivet angår alla och ska finnas med i till exempel skolan, äldreomsorgen och samhällsplaneringen, säger Evike Sandor, förvaltningschef kultur och fritid.Orust blev Årets förbättrare
  Resultatet för Årets friluftskommun räknas ut utifrån en undersökning där kommunerna svarar på frågor om planer för friluftsliv, information och samarbete kring friluftsliv samt aktiviteter inom friluftsliv.Utmärkelsen Årets friluftskommun 2019 gick till Olofström. Glädjande är också att vår grannkommun Orust fick utmärkelsen Årets förbättrare på plats 41.Av Sveriges 290 kommuner deltog 223 i undersökningen, som genomförts varje år sedan 2010.Priset delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening.

  Läs mer
 • 2019-05-21 10.12

  Pris till insatser för historia och fotboll


  William Martinsson och Hennie Martinsdottir
  På ett extrainsatt sammanträde 20 maj beslutade kultur- och fritidsnämnden att ge Christer och Laila Mattiasson utmärkelsen Särskilda kulturinsatser 2018. Nils Erik Kleven fick utmärkelsen Stora insatser i föreningslivet 2018
  Christer och Laila Mattiasson får utmärkelsen för ”deras ovärderliga samhällsgärning som värnare av Häröns historia, vilken de levandegör med stor detaljrikedom och entusiasm”.Nils Erik Kleven får utmärkelsen för ”sitt outtröttliga engagemang för IFK Valla och fotbollen på Tjörn”.Utmärkelserna delas ut på Sveriges nationaldag, torsdag 6 juni, i Stenkyrka kyrka. 
  Läs mer
 • 2019-05-17 09.08

  Hemtjänsten handlar online med hemleverans


  Kundvagn i mataffär
  Ett nytt avtal mellan Tjörns kommun och Almö Livs innebär att matvaror kan beställas på nätet och sedan levereras direkt till hemmet.
  Bland allt som hemtjänsten kan hjälpa till med ingår att handla. Tidigare har personalen åkt och handlat i närmaste butik och levererat till brukarens hem.Nu kan varor beställas online. Flera leverantörer tillfrågades och Almö Livs var den butik som visade intresse.- Att sköta inköpen online möjliggör en större delaktighet för brukaren, samtidigt som det frigör värdefull tid för hemtjänstpersonal, säger Emelie Hildingsson på Tjörns kommun.De som berörs kommer att få mer information hem i brevlådan, och även få hjälp av sina kontaktpersoner i hemtjänsten. Vid ytterligare frågor är du välkommen att kontakta hemtjänstgruppen eller Biståndsenheten.
  Läs mer
 • 2019-05-15 14.50

  Förändringar i skolan


  Skolbänk
  Det är 2018 års stora underskott (-18,8 miljoner) i barn- och utbildningsnämnden som gör att skolan nu behöver göra anpassningar för att hämta hem minusresultatet.
  Pedagogisk utveckling måste gå hand i hand med ekonomiskt effektivitet. Skolan kostade totalt 453 miljoner under 2018. Då är även avgifter för förskolan inräknade.Här är några åtgärder som vi arbetar med:
  • Åldersintegrerad undervisning
  • Översyn/effektivisering av tidigare extra personalresurs till förskolan
  • Översyn/effektivisering av stödfunktioner, till exempel Resurscentrum och administration
  • Om- /nyorganisation av Välkomsten
  • Översyn/effektivisering av omfattningen av lärares tjänster
  • Att lärare i större utsträckning vikarierar för varandra
  Så vad händer nu?Varje rektor och förskolechef har fått sin egen budget i sin förskola eller skola. Vilka anpassningar som behöver göras utifrån budgeten beror på hur det ser ut på just den skolan/förskolan. Varje rektor/förskolechef informerar elever och föräldrar om vad som sker på sin skola när det är klart. Det betyder att de olika skolorna informerar vid olika tillfällen.Åldersintegrerad undervisning på en del skolorVad vi kan säga nu är att det på några låg- och mellanstadieskolor sannolikt blir någon form av åldersintegrerad undervisning. Exakt hur den blir varierar från skola till skola. När dessa nya klasser skapas gör rektor- och förskolechef noggranna övervägningar tillsammans med övrig skolpersonal för att få bra lösningar för eleverna.Hur kan åtgärderna vara olika på olika skolor?Det som avgör är hur stora de olika klasserna är på respektive skola. På en del skolor är klasserna så stora att det inte blir någon fördel att blanda klasser. På en del skolor är klasserna mindre och på grund av lärarbehörighet och timplan är det inte möjligt att organisera annorlunda. Storleken på klasser beror på hur många elever som bor i området. En annan faktor som påverkar klasserna är lärarnas behörigheter. Det måste finnas behöriga lärare för de olika stadierna.Något färre medarbetareDet blir viss en minskning av antalet medarbetare i förvaltningen. Visstidsanställningar förlängs inte. Det blir en del naturliga avgångar och det blir ett antal uppsägningar. Förhandlingar med Kommunals och Läraravtalets företrädare pågår.


  Läs mer
 • 2019-05-08 12.57

  Söker du jobb i sommar?


  Sveriges viktigaste jobb!
  Vill du kunna göra skillnad för andra människor? Socialförvaltningen söker dig som under juni-augusti vill jobba som semestervikarie inom våra verksamheter.
  Vi söker dig för både kortare eller längre tid, vilket som passar dig!Arbetstiderna kan variera mellan dag, kväll och helger. Det finns även en del nattjänster. Du som söker ska ha fyllt 18 år. Vi lägger stort värde vid personlig lämplighet och att du har ett genuint intresse för att arbeta med människor.Individ- och familjeavdelningen sökertill Funktionshinder:
  • Stödassistenter till serviceboenden, gruppboenden, Krossekärrs korttidsverksamhet och boendestödet.
  • Personliga assistenter för arbete i boende i anslutning till service- eller gruppboende eller till boende i enskilt hem.
  Kommunal hälso- och sjukvård söker
  • Legitimerade sjuksköterskor till kommunens hemsjukvård.
  Äldreomsorgen söker
  • Undersköterskor/vårdbiträden till äldreboenden
  • Undersköterskor/vårdbiträden till hemtjänsten
  Välkommen med din ansökan!Vi anställer semestervikarier kontinuerligt.  Mer informationOm du vill veta mer om tjänsterna finns kontaktuppgifter i annonserna.Läs mer om tjänsterna på Lediga jobb eller Offentliga jobblänk till annan webbplats.
  Läs mer
 • 2019-05-06 14.43

  Kommunjuristen förklarar: EU-rätten


  Skrift om Utjämningssystemet blå
  Under 2019 förklarar vår kommunjurist Elisabet Ahlin kortfattat de lagar som styr kommunens verksamhet. Lagom till EU-valet handlar det förstås om hur EU:s lagstiftning påverkar oss på Tjörn.
  Beslut som tas i Bryssel och Stockholm påverkar oss i hög grad på lokal nivå.På kommunen arbetar vi dagligen med att omsätta EU:s lagstiftning till service för våra invånare. Allt från avfallshantering till skolmat och näringsliv påverkas av EU.Den svenska regeringen och riksdagen ansvarar för att nationell lagstiftning stämmer överens med EU-rätten. Kommunen kan därför utgå från att de nationella lagar och regler vi använder i sin tur följer EU:s lagar och regler. Men om det skulle visa sig att en lag strider mot EU-rätten ska kommunen följa EU-rätten, eftersom den har företräde framför nationell rätt.Ungefär 60 procent av besluten i kommuner och landsting påverkas direkt eller indirekt av EU-bestämmelser.Några exempel på hur olika EU-lagar och regler påverkar oss direkt är EU:s miljöregler, livsmedelstillsyn och lagar om antidiskriminering. Sedan finns det olika rekommendationer och strategier som påverkar oss mer indirekt, till exempel strategin Europa 2020 som innehåller målsättningar för sysselsättning, utbildning, klimat och fattigdomsbekämpning. 
  Läs mer
 • 2019-05-06 10.29

  EU-valet 2019


  Val till Europaparlamentet 2019
  Idag, söndagen den 26 maj, är det val till Europaparlamentet.
  Läs mer
 • 2019-05-02 14.23

  Spola mindre!


  Spola mindre
  Det här är inget bevattningsförbud. Men en uppmaning att spola mindre.
  Den 2 maj gick länsstyrelsen Västra Götaland ut med en uppmaning till alla sina 47 kommuner om att spara på vattnet. I Tjörns kommun råder som sagt inget bevattningsförbud, men det kan komma att förändras – håll koll här på hemsidan!Egentligen låter det helt tokigt: Att vi använder vårt viktigaste livsmedel till att spola toaletten, båten, fasaden och altanen. Vi måste tänka hållbart och vara mer rädda om vårt dricksvatten. Spola mindre helt enkelt.Här är några tips som vi fick från er under förra årets torka:
  • Samla upp och använd regnvatten till bevattning. En vattenspridare som står på i 20 min gör av med ca 150 liter vatten.
  • Inte diska under rinnande vatten. För varje minut en kran står och rinner försvinner 6 liter vatten.
  • Inte låta kranen rinna i onödan vid exempelvis tandborstning. Om en familj på fyra personer stänger kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
  • Undvika att bada samt korta ner tiden du duschar. Ett fyllt badkar innehåller 150 liter vatten, en dusch på tre minuter tar 36 liter.
  • Diska och tvätta med fyllda maskiner. En maskintvätt förbrukar cirka 50 liter vatten
  Med dessa tips sparar du inte bara vatten utan energi och pengar. Värt att tänka på även när det inte är torka, med andra ord.
  Läs mer
 • 2019-05-02 14.17

  Om vattenläget


  Gilla på Facebook
  Mycket har förbättrats sedan förra sommarens torka. Tack alla Tjörnbor för att ni sparar på vattnet!
  Tjörnborna är mer sparsamma med sitt vatten än tidigare. En stor eloge till er för att ni agerar hållbart och är rädda om vårt viktigaste livsmedel!Tjörns kommun har förbättrat och utvecklat förbindelserna mellan våra vattentäkter sedan förra årets torka. Det gör att nederbörden tas tillvara i större utsträckning och att mer av vattnet i tjärnarna kommer till användning. Det blir också ännu mer underhåll och nya ledningar de kommande åren.

  Läs mer
 • 2019-05-02 11.57

  William och Hennie blev årets pristagare


  William Martinsson och Hennie Martinsdottir
  William Martinsson fick stipendiet för unga och Hennie Martinsdóttir bragdmedaljen när kultur- och fritidsnämnden delade ut årets utmärkelser. Övriga pristagare utses på ett extrainsatt nämndsammanträde 20 maj.
  På kultur- och fritidsnämndens sammanträde 29 april utsågs två av fyra mottagare av nämndens särskilda utmärkelser. Goda tävlingsresultat 2018, "Bragdmedaljen", gick till Hennie Martinsdóttir för hennes SM-guld i kvinnlig artistisk gymnastik, grenen hopp. Stipendiet för unga 2019 gick till William Martinsson, som ett stöd i hans utbildning till och utveckling som metaltrummis.Nämnden beslutade samtidigt att utmärkelserna Särskilda kulturinsatser 2018 och Stora insatser i föreningslivet 2018 ska utses på ett extrainsatt nämndsammanträde 20 maj. Läs mer och nominera på www.tjorn.se/nomineraUtmärkelserna delas ut på Sveriges nationaldag, torsdag 6 juni, i Stenkyrka kyrka. 
  Läs mer
| Mer
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se