Tjörns kommuns logotype
Land 14,8 °C Hav 15,5°C
Medelvind SW 6,7 m/s

Strömavbrott

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Mycket av den bekvämlighet som vi är vana vid i vår vardag bygger på att vi har tillgång till el. Att plötsligt behöva klara sig utan el under en eller flera dagar kan kännas främmande, kanske riktigt svårt.

Om strömmen går i hela bostaden kontrollerar du först att det inte är en huvudsäkring som gått. Är även grannen strömlös?

När det står klart att det är ett strömavbrott kontaktar du din elleverantör via telefon eller informerar dig via deras hemsida.

Hemsidorna kan nås även om du är utan ström under förutsättning att du har en bärbar dator med uppkoppling (via kabel eller trådlöst). Om du inte kan koppla upp dig själv, ring en bekant som bor utanför det drabbade området och be denne gå in på hemsidan och titta åt dig.

Värme

Stäng av elementen. Elnätet klarar inte av att starta allt samtidigt när strömmen återkommer. Även värmepump och elpanna tar mycket ström i starten. När strömmen är tillbaka startar du ett element i taget.

Under den kalla årstiden är det extra viktigt att du tar vara på värmen. Stäng fönster och dörrar. Ta på varma kläder – glöm inte fötterna. Om du har vedspis kan du elda i den. Stäng dörren till de rum du inte behöver vara i.

Vatten

Tappa upp dricksvatten.Vid längre avbrott sjunker trycket i vattenledningarna.

Om du bor på landet och har egen vattenkälla (hydrofor) blir du utan vatten vid strömavbrott. Se till att du har vatten i reserv.

Telefon

Din bärbara telefon fungerar inte utan el. Det kan vara en bra idé att spara en gammal analog som fungerar utan ström.

Kyl och frys

Öppna så lite som möjligt för att hålla kylan. Frysen håller kylan minst ett dygn med stängd dörr/lucka. På vintern kan du kanske förvara maten utomhus, utom räckhåll för djur.

Diskmaskin och tvättmaskin

Stäng av maskinen och vattenkranen. Ömtålig tvätt bör plockas ur tvättmaskinen.

Bra att ha hemma vid strömavbrott

  • säkringar (glöm inte huvudsäkringar)
  • gasolkök
  • batteridriven radio
  • stearinljus
  • tändstickor
  • ficklampa
  • batterier (till radio och ficklampa)
  • telefon som inte är beroende av ström

Kontrollera regelbundet batterierna i exempelvis ficklampor, klockradio, telefonsvarare och alarmsystem så att de fungerar. På så sätt kan du slippa en massa extra besvär och olägenheter.

Sidan senast uppdaterad 2017-03-07 14.52
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se