Tjörns kommuns logotype
Land 6,9 °C Hav 3,9*°C
Medelvind W 0,9 m/s

Hej alla fina – Ditt ansvar som ung vuxen

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Hej alla fina ...

... Som har lillsyrror, småbrorsor och yngre kompisar. Om fler låter bli att köpa ut till minderåriga kan vi minska alkoholskadorna, det vill säga jobbiga saker som händer på fyllan. Så visa att du har en hjärna. Tack för hjälpen!

Alkoholskador

Det vill säga jobbiga grejer som händer på fyllan, har minskat de senaste åren bland minderåriga. Alltså unga under 18 år.

Exempel på alkoholskador:

  • ÅKA MED FULL FÖRARE

  • HAMNA I BRÅK

  • KRÅNGEL MED KOMPISAR

  • SLÅ SIG REJÄLT

  • LIGGA MED FEL PERSON

Om fler syskon och kompisar låter bli att köpa ut kan siffrorna bli ännu bättre.


 

Koll på myterna

Det finns en hel del myter om varför det skulle vara okej att bjuda minderåriga på alkohol. Här kommer några av de vanligaste:

Jag är ingen langare

De allra flesta storasyskon och kompisar som bjuder minderåriga på alkohol tycker inte att det är langning. Men det är olagligt att ge bort, låna ut eller sälja alkohol till någon som inte har fyllt tjugo år. Och ja, det kallas langning.

Kidsen går till en langare om jag säger nej

De flesta minderåriga skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag i det genom någon de känner, visar en undersökning som CAN har gjort. Alltså är det lugnt att bara säga nej. Nix.

Jag kommer att ha koll

Du kanske tänker att det är okej att köpa ut för att du då har kontroll på vad din kompis eller syskon dricker. Men många som köper ut är inte med när de minderåriga dricker. Hur ska man då kunna veta vad som händer?

Jag är schyst som bjuder

Du kanske tänker att du är schyst som köper ut åt en kompis eller ett syskon. Att det är okej eftersom du inte tar betalt. Men det är schystare att bjuda på något som man inte kan få alkoholskador av.Det spelar ingen roll vad jag gör. Under de senaste åren har alkoholkonsumtionen bland unga minskat och i takt med det även skadorna. Så ju fler som låter bli att köpa ut, desto färre alkoholskador. Det spelar visst roll att du bryr dig!

Testa om du har en hjärna av guld

Hissa eller dissa anledningar till att inte köpa ut!

Testlänk till annan webbplats


Sidan senast uppdaterad 2017-08-22 15.42

Kontaktuppgifter

Ann Eriksson
0304-60 11 82

Folkhälsostrateg
0304-60 11 82
ann.eriksson@tjorn.se

Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se