Tjörns kommuns logotype
Land 0,0 °C Hav 12,4 °C
Medelvind ENE 1,8 m/s

God man

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Handläggningen görs i Stenungsund

Sedan 2013 handläggs överförmyndarnämndens ärenden av Stenungsunds kommun. Sedan 2015 ligger även överförmyndarnämnden i Stenungsund,

Vänd dig dit för frågor om gode män, förvaltarskap och förmyndare:

Stenungsunds kommun: God man, förvaltare, förmyndarelänk till annan webbplats

En god man är en person som ger dig stöd. En god man kan sköta din ekonomi eller hjälpa dig att ansöka om färdtjänst eller annat som du har rätt till i samhället.

Kontakta en handläggare på överförmyndarnämnden om du vill ha god man. Du själv eller någon anhörig till dig kan ansöka om god man.

Du och överförmyndarnämnden bestämmer tillsammans vem som ska bli din gode man. Det kan vara en anhörig till dig eller någon du känner. Om du inte själv har någon god man att föreslå, kan överförmyndarnämnden utse någon åt dig.

Tingsrätten beslutar sedan om du kan få god man.

God man finns för dig som behöver stöd

Du kan få stöd av en god man om du är

  • gammal
  • sjuk
  • har en funktionsnedsättning

Du väljer själv om du vill ansöka om en god man

Det är helt frivilligt att ansöka om en god man. Du bestämmer själv om du tycker att du behöver stödet. Om du inte har möjlighet att bestämma själv kan din närmast anhöriga vara med och ansöka åt dig.

Om du inte är nöjd med din gode man kan du kontakta överförmyndarnämnden och begära att få byta.

En god man kan ge dig olika stöd

1. Förvalta egendom
Din gode man kan sköta din ekonomi och se till att dina räkningar betalas, att du har rätt försäkringar, att du har fickpengar och ditt kapital förvaltas på ett tryggt sätt för dig. Den gode mannen kan ta hand om hela ekonomin eller vara ett stöd för dig att sköta den själv.

2. Bevaka rätt
Din gode man ska bevaka dina rättigheter och skyldigheter i samhället. Till exempel att ansöka om färdtjänst eller bostadsbidrag, överklaga beslut, eller att företräda dig i dödsbo.

3. Sörja för din person, det vill säga ge dig stöd med vård och omsorg
Din gode man kan se till att du får den vård- och omsorg du behöver och har rätt till. Till exempel att du har rätt boende, daglig sysselsättning, hemtjänst och att dina läkarbesök blir bokade. Din gode man ska hälsa på dig så ofta att han eller hon ser att du har det bra och att du får det stöd du har rätt till av samhället. Om något inte fungerar ska den gode mannen stödja dig och strida för din rätt och för att du ska behandlas med respekt.

En god man får betalt

Du betalar själv ett arvode till din gode man om du har tillräckligt stor inkomst. Har du för liten inkomst betalar kommunen arvodet.

Sidan senast uppdaterad 2013-02-22 10.13

Kontaktuppgifter

Överförmyndarverksamheten
Kommunerna Lilla Edet, Orust, Tjörn och Stenungsund
overformyndaren@stenungsund.se
0303-73 00 00 mån-tor 10-12

Postadress
Överförmyndarverksamheten
444 82 Stenungsund

Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se