Tjörns kommuns logotype
Land 18,1 °C Hav 21,3°C
Medelvind NNE 1,3 m/s

Stenstugan på Säby Ö

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Längst ut på Säby ö ligger den lilla stenstugan som tros vara en rest av 1700-talets bebyggelse. Under tid på 1800-talet bodde Jonas Schagerlind med hustrun Regina och sex barn här. Stugan förföll i början av 1900-talet. På 1960-talet restaurerades den av Tjörns Hembygdsförening.

Historia

Stenstugan har varit bebodd under känd tid från 1852 till 1887 av Jonas Schagerlind och familjen, far och mor samt tre söner och tre döttrar. Den äldsta var född 1832 och har säkerligen inte bott på Säby ö. Den yngste, Samuel, var född i stugan 1854.

Jonas Schagerlind

Jonas Schagerlind var född 1807 i Kristinehamn och hade namnet efter sjön Skagern. Bodde en tid på Orust men kom till Kristian Pettersson i Säby som dräng. Gifte sig med Regina Andersdotter från Valla. De bosatte sig i Rappedalen i Brevik, ett torp. Var en tid anställd på Kärralunds herrgård i Örgryte men kom åter till Tjörn 1852 då han reparerade stugan på Säby ö så den blev beboelig. Den var med säkerhet en lämning från 1700-talets sillperiod då det fanns åtta trankokerier på ön och en del av arbetarna vid dessa varit bosatta här ute.

Efter sillperioden

Efter sillperioden var Säby ö avfolkad en tid. Vid laga skiftet i mitten av 1800-talet bosatte sig flera familjer här ute. Flertalet flyttade under senare delen av 1800-talet, många till Skärhamn, däribland Jonas son Erik. Sista huset flyttades 1927 till Brog. Bryggan nedanför stenstugan var en tid trafikerad av ångbåt. Ända fram till 1930-talet kom jakter som lossade byggnadsmaterial, ved, kol, koks och torvströ som hämtades av bönderna inne på Tjörn. Ångbåtskommisionärens sjöbod stod på grunden framför stugan. Stenstugan var uppförd av vrakvirke och taket var täckt av tång och var i förhållande till många andra boningar ganska bra.

Svåra förhållanden

Bränslebristen gjorde det svårt att hålla värmen, endast om stranden ”välsignades” med vrak kunde det bli en tids bättring. Det sades att Jonas var ganska nöjd men att det kunde bli besvärligt då ”tuggebussen” frös fast på hyllan. Försörjningen här ute var fiske som gav mat samt möjlighet att byta till sig potatis och mjöl. Säsongsarbete hos bönderna bidrog till försörjningen. Jonas dog 1868 och hustrun Regina 1882, sonen Samuel dog 1887.

Stugan renoverades

Efter sonen Samuels död stod stugan öde och förföll till 1964 då Tjörns hembygdsförening restaurerade den så den kan minna om forna tider och dess förhållande men även fungera som raststuga för vandrare på Säbyleden.Sidan senast uppdaterad 2017-06-15 09.01

Mer information

Läs mer om stenstuganPDF

Från Stenungsund

Ta vänster vid trafikljusen mot Skärhamn, fortsätt till Wallhamnskrysset. Där tar du höger mot Kållekärr och fortsätter igenom Kållekärr med Statoil och ICA på höger sida. Vid rondellen ta avfarten mot Skärhamn. Efter ca 100 m ta höger mot Säby och Säbygården. Efter 1 km ser du Säbygården på vänster sida och vår stora parkering med plats för ca 50 bilar på höger sida.

Från Orust

1 km efter Skåpesundsbron ta höger mot Kyrkesund och Sundsby. Fortsätt mot Kållekärr och ta höger mot Skärhamn när du passerat Statoil. Vid rondellen ta avfarten mot Skärhamn. Efter ca 100 m ta höger mot Säby och Säbygården. Efter 1 km ser du Säbygården på vänster sida och vår stora parkering med plats för ca 50 bilar på höger sida.

Till Facebook
Till Twitter
TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se