Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,2 °C
Medelvind SE 3,6 m/s

Evenemang

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Tjörn är inte bara sol, bad och salta vindar. Här erbjuds också ett rikt
utbud av olika evenemang och aktiviteter. Här är några av de som
arrangeras varje år.

Återkommande evenemang:

Nordiska Akvarellmuseets utställningar

Nordens enda akvarellmuseum öppnade år 2000 i Södra hamnen i Skärhamn. Här visas i genomsnitt sex utställningar om året, så det finns ofta anledning att återkomma!

Nordiska Akvarellmuseetlänk till annan webbplats

Nordiska Akvarellmuseet

Tjörn Runt

Tredje lördagen i augusti är det dags för en av världens största seglingstävlingar inomskärs. Sedan 1963 har tiotusentals båtar seglat  medsols runt Tjörn. Starten sker i Askeröfjorden, målgången i Stigfjorden. Utmed banan kryllar det av åskådare. Särskilt populära platser är Klädesholmen, Kyrkesund (där man kommer riktigt nära de båtar som väljer att inte gå utanför Härön) och Björholmen.

Tjörn Runtlänk till annan webbplats

Tjörn Runt: Kryssning på Hakefjorden

Lilla Tjörn Runt
Sedan 1985 seglas Lilla Tjörn Runt. Tävlingen äger rum söndagen före Tjörn Runt. Det är en tävling för optimistjollar som ska ta sig runt Stenungsön. Numer tävlar man även i båttyperna RS Feva, RS Tera, Zoom 8 och Accessjolle för funktionshindrade. Start och mål sker vid arrangören Stenungsunds Segelsällskaps klubbstuga, intill Stenungsöbron.

Lilla Tjörn Runtlänk till annan webbplats

Lilla Tjörn Runt: Starten vid Stenungsbaden

Skulptur i Pilane

Konstutställningar i världsklass, en ny varje sommar! Platsen är ett gravfält från järnåldern med domarringar och stensättningar, omgivet av ett kulturlandskap med spår från stenåldern.

Skulptur i Pilanelänk till annan webbplats

Skulptur i Pilane

Tjörnrundan

2017 års Tjörnrunda är inställd, meddelar arrangören Skärhamns IK, som återkommer med förnyad energi 11 augusti 2018. Den anrika cykeltävlingen kördes för första gången 1972. I den längsta klassen cyklar man fem mil runt hela ön. 

Skärhamns IKlänk till annan webbplats

Tjörnrundan

Tjörn Triathlon

Åren 2008–2018 arrangerades triathlon-tävlingar på Tjörn: simning, cykling och löpning i en följd.

Tjörn Triathlonlänk till annan webbplats

Triathlon vid Akvarellmuseet 2011

Margareta på Sundsby

På Sundsby firas två dagar till minne av dess sägenomspunna husfru Margareta Huitfeldt:

  • 17 maj - Norges nationaldag, eftersom Bohuslän på hennes tid var norskt
  • 20 juli - Margaretas namnsdag

Båda dagarna firas med flera traditionella aktiviteter: konserter, servering, poängpromenader med mera, och naturligtvis visningar av säteriet.

Sundsby säteriöppnas i nytt fönster

Sundsby 17 maj
Sundsby säteri

Sillens dag

Den 6 juni är inte bara Sveriges nationaldag, utan även sillens dag! Den firas på Klädesholmen med en rad arrangemang: marknad, guidade turer i sillfabriken, korande av Årets Sill, krabbfisketävling, musikunderhållning med mera – och naturligtvis serveras mängder med sill.

Sillens daglänk till annan webbplats

Sillens dag på Klädesholmen

Träbåtsfestivalen

Varje juli hålls träbåtsfestivalen i Skärhamn. Mängder av båtar fyller hamnen, med segel eller motorer men alla i trä. Utmed kajerna står utställare och hantverkare. Dessutom hålls en rad aktiviteter för alla åldrar: tävlingar, modevisningar, demonstration av tändkulemotor, ångbåtsfärder med mera. Västkustens träbåtsförening arrangerar.

Västkustens träbåtsföreninglänk till annan webbplats

Träbåtsfestivalen 2007

Frivolt

En gratisfestival vid Gråskärsbadet i Skärhamn där barn, ungdomar och vuxna umgås och deltar i en mängd olika aktiviteter. Som till exempel olika cirkusnummer, dans, musik, scenkonst, barnteater, liveband, performance, workshops, sandslottsbygge och prova på-aktiviteter för alla åldrar

Frivolt barn- och ungdomsfestivalöppnas i nytt fönster

Frivolt 2012

Allsång på Tyft

Några gånger varje sommar slår Tyftsalen på Billströmska folkhögskolan upp sina portar för traditionsenlig allsång på Tyft med många lysande gäster, både lokala och rikskända. Allsången leds av artisten Axel Falk.

Allsång på Tyft är ett samarbetsprojekt mellan Billströmska Folkhögskolan och Tjörns Kommun.

Evenemangskalendernöppnas i nytt fönster

Publik i parken, Billströmska folkhögskolan.

Samhällets dag

Sedan 1970-talet har Samhällets Dag hållits på Klädesholmen den första lördagen i juli. Då kan man gå runt över hela Holmen och hitta marknadsstånd, chokladhjul, poängpromenader, sång och musik med mycket mer för hela familjen. Givetvis har museet Sillebua öppet och visar sina samlingar.

Klädesholmens Samhällsföreninglänk till annan webbplats

Klädesholmen: Samhällets dag

Säbygårdens dag

I augusti varje år arrangeras Säbygårdens dag på den välbevarade storbondegården från 1800-talet. Besök marknaden med lokala produkter, loppis, utställningar, musik, servering, guidade turer med mera.

Stiftelsen Säbygården / Säbygårdens vänner

Säbygårdens dag

Tjörns Kulturvecka

Under en vecka på hösten (vecka 40) öppnar Tjörnbor upp dörrarna till sina verksamheter eller hus och visa kultur i alla dess former: kulturhistoria, berättande, konst, hantverk, musik, foto, dans, teater, mat med mera. Kort sagt, ett brett spektrum av kultur, stort som smått, över hela Tjörn.

Tjörns kulturvecka

Öppen Scen

Öppen scen arrangeras fyra gånger per år av DELTA tillsammans med unga på Tjörn. Det är en etablerad verksamhet där allt och alla ryms oavsett nivå, ålder och uttryck. DELTA erbjuder en scen, teknik och pedagogisk kompetens. Är du intresserad av att uppträda, arbeta med teknik eller vara med som arrangör, hör av dig till Delta

Unga artister på Öppen Scen

Balderveckan

Vecka 9 fokuserar vi på barn- och ungdomsaktivteter runt om på ön! Vi vill visa på den bredd av utbud som vi har för unga på Tjörn.

TJN Dance Festival

TJN Dance Festival är en dansfestival på Tjörn i samarbete med Twisted Feet och deras projektet Community X. Festivalen består av en heldag av dans i olika stilar i form av JAM, WORKSHOPS, SHOWER och BATTLES. Festivalen arrangeras av Tjörns Kommun, Delta Ungfritid och Unga Arrangörer.

TJN Dance Festivalöppnas i nytt fönster

Sidan senast uppdaterad 2018-12-17 09.45
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se