Tjörns kommuns logotype
Land 2,3 °C Hav 12,4 °C
Medelvind SE 3,6 m/s

DAISY-talböcker

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Talböcker är böcker inlästa för personer som har svårt att läsa tryckt text. De produceras genom ett undantag i upphovsrättslagen och kan bara lånas på bibliotek.  

Talböcker ska inte förväxlas med ljudböcker, som alla får låna och som kan köpas.Talböcker framställs på cd-romskiva i DAISY-format.  Det är ett format som gör det möjligt att bläddra och söka i boken. DAISY-talböckerna ser ut som vanliga CD-skivor men kräver särskilda spelare eller ett läsprogram på datorn. 


Myndigheten för tillg'ngliga medier (MTM)

Förutom de DAISY-talböcker som finns på biblioteket, har biblioteket  tillgång till ungefär 80 000 titlar genom MTM:s katalog Legimu.. Fråga gärna personalen om det är någon bok du önskar. Du kan själv söka i Legimus och se efter om en talbok finns inläst.

Egen nedladdning av talböcker

Nu kan du som lånar DAISY-talböcker ladda ner böcker själv. Du behöver ha en dator med internetuppkoppling och en e-postadress. På biblioteket får du hjälp att skaffa ett nedladdningstillstånd till tjänsten. Därefter kan du välja bland 90.000 titlar i MTM:s digitala katalog.

Vem får låna talböcker

Alla som har svårt att läsa tryckt text får låna talböcker. Säg till på biblioteket att du vill bli talbokslåntagare. Du behöver inte visa intyg eller på annat sätt bevisa att du har ett läshandikapp.

Exempel på läshandikapp kan vara:

  • synskada
  • rörelsehinder
  • utvecklingsstörning
  • läs- och skrivsvårigheter/dyslexi
  • hörselskada (för hörselträning)
  • tillfälligt läshandikapp
  • kognitiva funktionshinder
  • konvalescens

Har du svårt att komma till biblioteket

Du kan beställa talböcker via telefon, e-post, post eller reservera talböcker i bibliotekets katalog. Vill du få böckerna hemskickade? Säg till bibliotekspersonalen så skickar vi böckerna till dig utan kostnad.

Sidan senast uppdaterad 2014-07-18 11.56
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se