Tjörns kommuns logotype
Temperatur 17,9 °C
Medelvind S 3,1 m/s

Skapande Skola

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Barn och ungas rätt till kultur är prioriterat i den statliga kulturpolitiken. Skapande skola är ett ekonomiskt bidrag från Kulturrådet som är tänkt att stäka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet.

Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ska öka.

Tjörns skolor har sökt och fått bidrag sedan 2008 då det infördes.Under läsåret 2017-2018 har två skolor på Tjörn genomfört Skapande Skola-projekt.

Myggenäs skola:
Skolan ville arbeta med återbruk och i alla ämnen jobba med hållbarhet som tema. Hantverkargruppen Skapligan kontaktades och presenterade en idé utifrån skolans önskemål.
Samarbetet började med att pedagogerna fick prova på att slå rep av
kasserat material såsom gamla t-shirts, cykelslangar, trasiga strumpbyxor och plastpåsar. På skolan arbetade lärarna med återbruk som övergripande tema under våren, varje klass på sitt sätt men med repslagning som praktisk gemensam nämnare. I t.ex. klass 3 jämförde man forntiden med nutid ur ett
återbruksperspektiv. I andra klasser har man valt att dokumentera repslagningsprocessen i text och bild och på så sätt fått in ämnena bild och svenska. Därefter fick alla elever lära sig att slå rep. Som avslutning på projektet sattes rep som tillverkats upp på skolans gemensamma vägg vid utescenen och dessa visas nu för elever och föräldrar och övriga som passerar.

Fridas Hage:
Fridas hages elever ville göra en utsmyckning i skolans nya matsal, men bygget sköts på framtiden.Istället blev det ett offentligt konstverk på skolans framsida med samtliga elevers medverkan. Ett gemensamt tema till en stor tavla valdes. Det blev djur och natur i Fridas hages närmiljö. Alla klasser forskade om djuren i närmiljön, och eleverna fick välja varsitt djur att gestalta. Konstnären Johan Bloom kontaktades och kom till skolan och handledde eleverna. De färdiga djuren gavs sedan till konstnären som digitaliserade
bilderna och skickade tillbaka för att få elevernas godkännande. Efter godkännandet satte Johan ihop en stor gemensam tavla i plåt som sattes upp på skolans fasad. Projektet avslutades med en invigning med tal från Johan och rektorn, cider, saltapinnar och besök av tidningen.

Se bild nedan


 

Fridas hage fasad
Sidan senast uppdaterad 2018-11-06 13.59
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se