Så började landskapets förändring till kulturlandskap. Jorden plöjdes upp och man röjde och svedjade och högg ner de stora skogarna tills ön blev nästan kal. Spåren därav kan man följa från järnåldern till våra dagar.
Rutmönstret av haggårdar blev lika karakteristiskt för Tjörn som lapptäcket av åkrar för Skåne.
Bebyggelsen glesades ut och byn blev ofta en radby längs bygatan.
Mellan gårdarna och byarna gick rid- och körvägar fram, som mjukt följde landskapets former. Ännu finns på Tjörn många vägar som leder till någonting - kyrkan, färjeläget, granngården - och inte förbi, som dagens bullrande bilvägar måste göra.
Husen i fiskelägena lades tätt intill varandra i sänkorna i lä för väder och vind. Efterhand som befolkningen växte togs också kringliggande klippor i bruk. Där kunde inte bergen ge lä utan husen fick skydda varandra.
De skulle helst ligga så att man kunde se havet, åtminstone från övervåningens gavelfönster. Som fågelbon tränger de ihop sig på klipporna med gavlarna mot sjön. Husen byggdes i allmänhet på ofri grund.
Därför kom man att betrakta marken som gemensam egendom. Det krävdes samarbete och uppfinningsrikedom för att lösa byggproblemen på de ofta oländiga markstycken som stod till buds. En tradition av gemenskap och hänsyn utvecklades, så att bebyggelsen i kustsamhällena kom att uttrycka samhörighet och helhet, trots stora individuella variationer.
Det var i första hand fisket som bestämde hur bebyggelsen skulle se ut. Man måste ha nära till båten, bryggan och boden för att sanbbt kunna kalla samman fiskelaget, när sill- och fiskstimmen siktats. Senare satte också andra näringsgrenar som fraktfarten, de stora handelshusen och fiskberedningen sin prägel på bebyggelsen med stora brygganläggningar och magasin.
Ditt hus på Tjörn
Här beskriver vi traditionell bebyggelse på Tjörn, hur den ser ut och varför. I och vid kulturmiljöer bör dessa traditioner följas så långt det är rimligt, även beträffande moderna hus.
Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet
TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se