Tjörns kommuns logotype
Temperatur 14,2 °C
Medelvind --- 0,0 m/s

Kulturhistoriska byggnader, kulturmiljöer

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Detalj från Sundsby

Tjörn har en vacker kulturmiljö att värna om.

I vårt kulturmiljöprogram kan du läsa om de många unika kulturmiljöerna i vår kommun, hur de utvecklats och hur vi vårdar dem. Och inte minst hur vi ska planera för en framtid där vi även tar hänsyn till historien.

Ta gärna en titt i skriften Ditt hus på Tjörn (länk till höger) för att läsa på om din byggnads arkitektur och vilka val som passar bäst för din byggnads karaktär.

Byggnadsminnen

Särskilt märkliga byggnader kan länsstyrelsen bestämma ska skyddas som ett byggnadsminne med hjälp av Kulturminneslagen. Det krävs mycket för att en byggnad ska få detta skydd. Byggnaden måste vara mycket välbevarad. Byggnaden måste också vara ett tydligt exempel på byggnadsstilen vid en viss tid. Särskilda skyddsregler skrivs för varje byggnadsminne.

Om du vill ändra utanpå eller inuti ett byggnadsminne måste du först be länsstyrelsen om lov. Det gör du genom att fylla i en ansökan som skickas till länsstyrelsen. Det är viktigt att veta att kommunstyrelsens miljö- och samhällsbyggnadsutskott vill se vad länsstyrelsen har beslutat innan de fattar sitt beslut rörande dina byggnadsplaner.

Exempel på byggnadsminnen på Tjörn:

  • Sundsby säteri
  • Pater Noster
  • Säbygården
  • Sjöbodarna Valsängs strand
  • Kålhuvudet
Sidan senast uppdaterad 2017-08-31 13.56
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se