Tjörns kommuns logotype
Temperatur 22,2 °C
Medelvind WSW 1,8 m/s

Saneringsarbetet intensifieras

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Karta över det drabbade området
Fram till lördag middag har drygt 64 kubikmeter olja tagits upp. Mängden är större än befarat och saneringsarbetet intensifieras under söndagen. Tjörns kommun har polisanmält händelsen.

Inventering klar

Kommun samverkar med hemvärnet och de hjälper till att inventera området. Inventering är snart klar och man vet exakt var insatserna ska sättas in. Se grönmarkerade områden på kartan. Kommunen samverkar även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som är på plats med sin oljeskadedepå.

Fyra veckor

Eftersom omfattningen är större än man först trott beräknas arbetet med att sanera oljan ta närmare fyra veckor. Under söndagen beräknas 40 personer arbeta med att sanera området.

Stigfjorden fri från olja

Det är nu konstaterat att Stigfjorden är fri från olja.

Internationellt stöd

Tjörns kommun samverkar med det internationella ickevinstdrivande företaget ITOPF. Dr Rebecca Coward är på plats och gör bland annat bedömningar av de bästa metoderna att använda vid sanering. Hennes uppskattade bedömning är att det totala utsläppet från början omfattat 200 ton olja. 50 ton har tagits upp av danskarna, 64 ton har nu tagits upp av Kustbevakningen och Tjörns kommun. Om dr Rebecca Cowards uppskattning är korrekt återstår cirka 85 ton.

Så kan allmänheten hjälpa till

Av kartan framgår vilka delar av området som nu är inventerade. Om allmänheten upptäcker olja på andra platser än de grönmarkerade uppmanas man att rapportera in Tjänsteman i beredskap tfn 0304-60 12 12.

Fågelstationen tar hand om fåglarna

Det står klart att många fåglar är oljeskadade. Frivilliga från den ideella organisationen Fågelcentralenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (tel 0303-16501) är på plats och tar hand om så många som möjligt. Upphittade skadade fåglar kan förvaras i mörk pappkartong tills de får professionell hjälp.

Utsläppskällan är ännu oklar.

Sidan senast uppdaterad: 2016-07-14 09.40
Mer information
Kustbevakningenlänk till annan webbplats
ITOPF Ltdlänk till annan webbplats

Läs tidigare artiklar på www.tjorn.se.
Oljan saneras

Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se