Tjörns kommuns logotype
Land 1,6 °C Hav 4,0*°C
Medelvind E 2,7 m/s

Vill ni öppna ert hem för behövande barn?

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Är ni en stabil och trygg familj med hjärtat på rätta stället och som har tid, plats och resurser för att engagera er i ett barn? Då kanske ni kan bli familjehem.

Det finns barn som kommer ensamma till Sverige och behöver en familj som ger trygghet och omsorg. Det finns också barn i Sverige som inte kan bo kvar hemma på grund av att föräldrarna av olika orsaker, till exempel sjukdom eller missbruk, inte kan ge dem den trygghet de behöver.

Extraföräldrar

Ett familjehems viktigaste uppgift är att fungera som en förälder till någon annans barn. En placering i ett familjehem kan vara på kort eller lång sikt. Familjehemmet har ansvar för barnets dagliga omsorg och fostran med allt vad det innebär i form av skola, läxläsning och fritidsaktiviteter.

Ett familjehem kan se ut på olika sätt och behöver inte bestå av en mamma, pappa och barn. Ni kan vara en liten familj, en stor familj, bo i lägenhet eller villa. Det viktigaste är att ni har särskilt mycket engagemang, kraft och utrymme för ytterligare en familjemedlem. Ni har en stabil och ordnad tillvaro, både socialt och ekonomiskt.

Om du och din familj vill bli ett familjehem, kommer ni först att utredas av socialtjänsten. Det är en grundlig utredning med både hembesök och intervjuer. När utredningen är klar är nästa steg en matchning, vilket innebär att man försöker para ihop barn och familjehem som man tror ska passa bra ihop.

Om ni blir familjehem kommer ni att samarbeta med socialtjänsten och delta i möten kring barnet. Ni kommer också att erbjudas kontinuerliga samtal (handledning) om ni behöver prata om problem som uppstår under tiden.

Du får ersättning

Det utgår ersättning för uppdraget. Storleken varierar beroende på uppdragets omfattning samt barnets ålder. För uppdraget utgår ett arvode och en omkostnadsersättning enligt SKL:s riktlinjer (Sveriges Kommuner och Landsting).

Vill du bli familjehem? Kontakta någon av våra familjehemssekreterare!Se Kontaktuppgifter till höger.

Vi vill också rikta ett stort tack till er som redan hört av sig och vill bli familjehem.


Sidan senast uppdaterad: 2016-01-26 08.23
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se