Tjörns kommuns logotype
Land 0,9 °C Hav 3,9*°C
Medelvind ENE 1,8 m/s

Världens första Minimeringsmästare är korad!

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Under ett år har 30 familjer förändrat sitt liv och sina rutiner. Målet med projektet var att deltagarna skulle minska sitt avfall med 50 % under ett år. När resultatet presenterades i söndags var avfallsminskningen 49,8 %.

– Ett fantastiskt resultat, säger en nöjd Hanna Hellström, projektledare för Minimeringsmästarna på Göteborgsregionens kommunalförbund. 

Hushållen har utmanats med köpstopp, lagat mat på rester, sytt om kläder eller andra textilier, vägt sitt avfall etc. I söndags korades vinnarna i projektet Minimeringsmästarna.

Men även om vinnarna har utsetts så är alla deltagare sanna miljöhjältar. Entusiasmen och kreativiteten har flödat under året. Det finns många goda exempel på hur hushållen har ändrat sina vanor.

­– Det handlar inte om att man slänger för mycket, det handlar om att man köper för mycket, säger Bengt Nordh, i en deltagande familj från Borås.

Projektet som har varit unikt i sitt slag har syftat till att sprida kunskap och förståelse för en mer hållbar livsstil till övriga invånare. 

– Det har varit intressant och spännande att vara med i minimeringsmästarna, tycker familjen Alander från Tjörn.

Under året har hushållen har fått lära sig mer om konsumtionens miljöpåverkan och vikten av att välja rätt i vardagen för att inte överbelasta miljön. Minimeringsmästaråret 2015 har varit indelat i olika teman: Hållbar konsumtion, matsvinn, textil, farligt avfall samt kollaborativ ekonomi.

På delad första plats kom familjen Robinson och familjen Urbäck/Engström, båda från Härryda.

Foto: Maria Johannessen

Bakom projektet står Ale kommun, Borås Energi och Miljö, Förvaltnings AB Framtiden, Göteborg stad, Härryda kommun, Lerum kommun, Tjörns kommun och Öckerö kommun. Arbetet koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund, GR med stöd från Västra Götalandsregionen.

Sidan senast uppdaterad: 2016-01-25 12.03
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se