Tjörns kommuns logotype
Land 10,4 °C Hav 12,7*°C
Medelvind WNW 1,8 m/s

Tjörns skolor på plats 57 av 290 kommuner

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Skolstarten firas in  på Kållekärrs skola

Den 3 oktober släpptes Lärarförbundets årliga rankning av landets skolkommuner. Jämfört med föregående år har Tjörn tappat placeringar.

Lärarförbundets rankning baseras på 13 kriterier, som till exempel resurser, lärartäthet och antal elever som lämnar nian med godkänt betyg.

Förra året placerade sig Tjörn på plats 20.

Några av de uppmätta kriterier där Tjörn har tappat placeringar är lärartäthet, betygsmedel i årskurs nio och resurser till undervisningen. Däremot är årets resultat bättre vad gäller lärarlöner och friska lärare.

– Bristen på lärare och förskollärare i Västra Götaland ökar, vilket leder till ökad konkurrens mellan kommunerna och höjda löner. Därför är det viktigt att Tjörn kan minska övriga kostnader och lägga mer resurser på undervisning, säger Björn Möller, barn- och utbildningsnämndens ordförande.

När Lärarförbundet släppte den nya rankningen låg Tjörns kommun på plats 44, men efter en miss från Statistiska Centralbyrån (SCB) har Tjörn tappat ytterligare 13 placeringar. Detta beror på en felrapportering av kriteriet "andel invånare 20 år med grundläggande behörighet till högskolan". Tjörn är en kommun där många unga lämnar kommunen direkt efter gymnasiet, vilket till stor del förklarar tappet.

Det tidigare kriteriet "övergång till högskolan inom tre år efter avslutad utbildning" är borttaget från och med i år.

Utmärkelsen Bästa skolkommun 2016 går till Vellinge kommun. I Västra Götaland kommer Tjörn på plats 9 av 49 kommuner efter korrigeringen.

Lärarförbundet är en av flera organisationer som varje år presenterar rankningar av landets skolor. En annan görs årligen av Sveriges kommuner och landsting (SKL). I den kom Tjörn på en tiondeplats i våras.

Sidan senast uppdaterad: 2016-10-31 09.27
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se