Tjörns kommuns logotype
Land 2,2 °C Hav 7,3*°C
Medelvind N 1,3 m/s

Lena och Stig öppnade sitt hem

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Familj

Personerna på bilden har inget med texten att göra

Nu när barnen börjar bli stora – ska vi bara ha det så här bra? När tanken väl bitit sig fast, kunde de inte släppa den. Idag har Lena och Stig på Tjörn varit familjehem åt ensamkommande flyktingbarn i sex år.

Följande reportage handlar om en familj på Tjörn som valt att vara familjehem åt ensamkommande flyktingbarn. För att skydda deras och barnens integritet har vi valt att fingera deras namn och låta dem vara anonyma.

Nu vill de dela med sig av sina erfarenheter och berätta hur en ”vanlig” familj påverkas av att i ett slag få två nya medlemmar från en helt annan verklighet.

 – Det är inget enkelt åtagande, men jag känner att jag gör något bra, säger Lena.

Lenas mamma var flykting

Det började med att Lena blev inspirerad av sin bror, som haft fosterbarn i flera år. Och så fanns förstås arvet från deras mamma, som kom som flyktingbarn från Frankrike efter kriget, endast åtta år gammal. Samtidigt befann sig Lena i en period i livet när hon allvarligt började fundera på vad hon skulle göra med resten av sitt liv. Hon var tillfälligt sjukskriven och kände att yrkeslivet gärna fick ta en ny inriktning.

 – Jag tyckte att både vi och många andra var slappa som inte gjorde något för dem som har det svårt, säger Lena.

Annons i G-P

I samma veva såg hon en annons i Göteborgs-Posten: ”Familjehem sökes”.

 – Den talade till mig. Jag tänkte att vi kanske kunde vara en stödfamilj och erbjuda avlastning.

En ingående utredning startade där Lena och Stig fick svara detaljerat på frågor om sin relation, hur de växte upp, deras syn på barnuppfostran med mera. De blev godkända och en dag ringde telefonen. Ville Lena och Stig bli familjehem åt två ensamkommande bröder på 10 och 16?

– Vad menar du? frågade jag. Det var alltså inte frågan om att vara stödfamilj längre utan en placering tills vidare. Och det var inte ett utan två barn. Det var ju ett jättestort beslut, men jag kände härinne att det var rätt. Jag kände ett lugn. Och en visshet att när det blir jobbigt, är det som det ska vara, för jag har tagit på mig att hjälpa någon annan, säger Lena.

Sex år har gått

Det har gått sex år sedan bröderna kom hem till Lena, Stig och deras yngsta dotter, som då bodde kvar hemma. Idag är det bara den yngre av bröderna som bor kvar. Samtidigt som Lena och Stig haft inställningen att det är två nya familjemedlemmar de tar emot, finns det också en stor skillnad. De har ingen gemensam historia.

– De är formade någon annanstans. Till våra egna döttrar har vi kunnat sätta gränser på ett annat sätt, för de är trygga och vet att de är älskade ändå. Vi har heller inte kunnat förutse vilka konflikter som kommer.

Tonårsföräldrar igen

De blev alltså tonårsföräldrar på nytt med allt vad det brukar innebära för ens egna barn, men med tillägget att det här var två pojkar från en annan kultur med andra värderingar. Det tog ett tag innan de ville göra några hushållssysslor, men nu hjälper de till med både matlagning och diskning.

 – Till och med besticken ligger som jag vill ha dem i kökslådorna, men jag är nog lite pedant också, säger Lena

Vad vill ni säga till dem som funderar på att bli familjehem?

– Det är som att skaffa fler barn och är ett heltidsengagemang. Man måste finnas för dem hela tiden med allt vad det innebär av minskad integritet. Det är också viktigt att vara medveten om att barnens olika bakgrunder har format dem.

Olika bakgrund

Familjen är övertygad om att familjehem borde vara den bästa placeringen för ensamkommande flyktingbarn. Där får de integreras i en svensk familj, de tvingas prata svenska och de kommer in i samhället snabbare.

Stig var fotbollstränare i den lokala idrottsföreningen när familjen tog sig an bröderna och för den fotbollsintresserade yngre brodern blev idrotten en väg till det svenska samhället. Idag har han många svenska kompisar.

– Vi får ofta höra från lärare, idrottstränare och andra som träffar killarna utanför hemmet, att de blivit väl fungerande personer i samhället. Det värmer, säger Stig.

– Jag önskar att fler öppnade sina hem. För vi är för bekväma i dag och har det för bra! säger Lena.

Lenas och Stigs bästa tips till dig som vill öppna ditt hem

  • Förankra beslutet i er egen familj. Det är viktigt att alla är beredda.
  • Ta reda på den fulla omfattningen av uppdraget – var medveten om skillnad mellan stödfamilj och familjehem.
  • Se till att ni har tid.
  • Gör det inte för pengarna – uppdraget kräver mer än inkomsten ger.
  • Se till att ni får handledning.
  • Organisera er i nätverk med andra familjehem, till exempel genom att gå med i någon Facebook-grupp.


Sidan senast uppdaterad: 2016-01-19 09.51

Mer information

Vill ni också öppna ert hem för behövande barn? Läs mer!

Vill du komma i kontakt med Lena och Stig? Tjörns kundcenter har deras kontaktuppgifter.

Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se