Tjörns kommuns logotype
Temperatur 15,8 °C
Medelvind SSW 3,6 m/s

Tubbetisdagar med odling och grill

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Tubbetisdag, sommaren 2017.

Varje tisdag under sommaren är en Tubbetisdag. Med utomhuslekar, bollspel, grill och odling. Unga och gamla, svenskar och nyanlända har träffats och fått nya vänner.

Hanan från Syrien visar stolt upp sin pallkrage. Gurkorna har börjat gro och där finns redan gott om mynta. Mynta till te som hon brygger och blandar med en del socker. Rädisorna är fortfarande lite för små men räcker till ett smakprov.

– Det är jätteroligt att få den här möjligheten. I min trädgård i Syrien odlade jag både blommor och grönsaker, säger Hanan Haj Kanjo.

Nya vänner

Hon bor på översta våningen i ett av hyreshusen på Tubbegatan. Varje tisdag utom en har hon kommit till träffarna, som arrangeras av Tjörns kommun. Hanan berättar att hon fått nya vänner, både svenskar och andra nyanlända.

– Nu träffas vi här och pratar med varandra, även andra dagar. Vi träffas när vi vattnar våra grönsaker och vi dricker kaffe tillsammans.

Initiativet till Tubbetisdagarna har sin bakgrund i den stora medborgardialogen som gjordes i slutet av 2016. Över 600 Tjörnbor intervjuades av polisen och kommunen. Ett område som pekades ut som otryggt var Tubbegatan i Skärhamn.

– Vi ville göra något som var positivt för området. Att invånare upplever ett område som otryggt, behöver inte betyda att det är otryggt. Det kanske bara är en oro för något man upplever annorlunda, säger Anna Orvefors, processledare barn och unga på Tjörns kommun.

Dags för skörd


Redan under den första Tubbetisdagen i juni kom flera initiativ från de boende i området. Bland annat ville man gärna odla i pallkragar. Sagt och gjort. Tisdagen därpå anlände 14 pallkragar, jord och frön, tack vare bidrag från Röda Korset och Tjörns bostadsbolag. I augusti har det blivit dags att skörda, både rädisor och nya vanor.

– Fler barn och ungdomar har hittat till oss i sommar tack vare att vi funnits här och berättat om alla aktiviteter som finns på kultur- och fritidscentra, säger Ako Leverin, föreståndare kultur och fritid i Tjörns kommun och en av initiativtagarna till Tubbetisdagarna.

Den 15 augusti blir sommarens sista Tubbetisdag. Men Ako Leverin hoppas på en fortsättning. Hon har redan sett både unga och vuxna få fler vänner, ta fler initiativ och att det skapats en ny gemenskap.


Sidan senast uppdaterad: 2017-08-16 13.46
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se