Tjörns kommuns logotype
Temperatur 15,8 °C
Medelvind SSW 2,7 m/s

Smittande oro och mod – ett konstprojekt om yttrandefrihet

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Smittande oro och mod 2017

Under våren ställs fyra konstverk på temat mod, rädsla, yttrandefrihet och demokrati ut i tolv kommuner.

I dagens samhälle upplever många människor en ökad rädsla för att uttrycka sina åsikter. Vad händer om journalister, författare och konstnärer tystnar? Vad händer om kulturutövare börjar censurera sig av rädsla för repressalier?

I konstprojektet Smittande oro och mod har fyra svenska och internationella konstnärer skapat var sitt konstverk på temat rädsla och mod kopplat till demokrati och yttrandefrihet. Konstverken har tillverkats i tolv upplagor vardera. Under fyra olika utställningsperioder visas respektive verk samtidigt i de tolv kommunerna i Göteborgsregionen som deltar i konstprojektet.

Först ut är konstnären Esther Shalev-Gerz, bosatt i Paris. Hon är internationellt känd för sina nyskapande bidrag till konst i det offentliga rummet där konstruktionen av minne, historia och demokrati oftast är i fokus. Som exempel kan nämnas verken Monument Against Fascism, 1986, och Menschendinge, 2004, i vilka hon arbetar med föremål som hittats i marken där koncentrationslägret Buchenwald en gång låg.

Utställningen öppnades kl 12 onsdagen den 1 februari i konstrummet på Skärhamns bibliotek (se invigningstalet på länken till höger). Den varar till och med den 22 februari och har öppet under bibliotekets öppettider.

- Det är fantastiskt att få visa helt nya konstverk av internationellt erkända konstnärer här på Skärhamns bibliotek. Förhoppningsvis bidrar utställningarna till ett smittande mod och vidare samtal om yttrandefrihet, både på arbetsplatser och hemma vid köksborden, säger Maria Bäckersten, kultursamordnare i Tjörns kommun.

Utöver utställningarna finns det informationsmaterial och anordnas temadagar och arrangemang. På invigningsdagen 1 februari visades Revolution – ny konst för en ny värld – en djärv och spännande skildring av den ryska avantgarde-konsten i Sovjet direkt efter revolutionen 1917. Efter filmen blev det fika med prat om mod i konsten.

Intresserade har också möjlighet att chatta med curatorn Jörgen Svensson och de fyra konstnärerna på hemsidan www.smittandeoromod.selänk till annan webbplats. Chatten är öppen mellan kl 18 och 20 varje vernissagedag.

Medverkande konstnärer

1/2 – 22/2 Esther Sahlev-Gertz
1/3 – 22/3 Kendell Geers
5/4 – 26/4 Nina Bondesson
3/5 – 24/5 Carl Michael von Hausswolff

Mer information om konstprojektet Smittande oro och mod

www.tjorn.se/evenemanglänk till annan webbplats

www.smittandeoromod.selänk till annan webbplats

Kommuner som deltar i konstprojektet

Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lilla Edet, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

(De fyra utställningarna har vernissage samma dagar i de tolv kommunerna, men utställningarnas längd kan variera.)

Kontaktperson och information

Maria Bäckersten
Kultursamordnare
0304-60 11 75
maria.backersten@tjorn.se

Sidan senast uppdaterad: 2017-02-06 14.36
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se