Tjörns kommuns logotype
Land 3,1 °C Hav 7,5*°C
Medelvind NNE 2,7 m/s

Matematik för de minsta

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Alicia, Selma och Kajsa på Tångeröds förskola får ta del av Mattelyftet.

I den magiska påsen ryms ett helt matematikäventyr. Alicia, Selma och Kajsa stoppar ner varsin hand. Påsen är full med låtsasstrumpor i olika mönster.

Världen är full av matematik. Det vet barnen på Tångeröds förskola. Här ingår matematiska aktiviteter som en
naturlig del i vardagen. Genom att mäta, räkna, lokalisera, designa, resonera och leka lär barnen sig från början att tänka matematiskt.

Matematiklyftet - en satsning i hela Sverige

Satsningen heter Matematiklyftet och finns i hela Sverige, från förskolan till gymnasiet. På Tjörn har alla grundskolor redan tagit del av Matematiklyftet. Nu har turen kommit till förskolan.
– Små barn kan lära sig svårare begrepp än vi tror. Häromdagen berättade en pappa att hans barn kommit hem och berättat om hexagoner*, säger Yvette Wallin, förskollärare och handledare för matematiklyftet på Tjörns förskolor.


Yvettes ordinarie arbetsplats är Tångeröds förskola, men en gång i veckan ägnar hon åt att vara handledare åt sina kolleger på Tjörn. På varje förskola utbildas ”mattepiloter” som i sin tur får handleda sina kolleger.
– Alla barn på Tjörn ska erbjudas samma möjligheter att utveckla sin matematiska förmåga, säger Yvette Wallin.


Den här dagen har hon samlat några fyraåringar till en matematisk övning. Att vara i en mindre grupp gör att barnen blir mer fokuserade, menar Yvette Wallin. Nästa gång är det andra barn som får samma möjlighet.

Sorteringsordning

I den magiska påsen finns ett uppdrag, men Yvette hinner inte läsa upp instruktionen förrän barnen själva listat ut att de förmodligen ska sortera strumporna.
– Jag hittar par! Jag hittar par! ropar de entusiastiskt.

När alla strumporna ligger i prydliga par, vill Yvette få dem att tänka ett steg längre.
– Hur kan man sortera mer? frågar Yvette.


Hon använder medvetet öppna frågor för att stimulera barnen till att lösa problem.”Hur kan man göra i stället?” ”Hur tänkte du nu?” och så vidare. Barnen hittar genast olika kategorier bland strumporna och lägger dem i olika högar med randiga, blommiga och enfärgade för sig.

Hur långt räcker en toarulle?


I påsen finns också en toarulle. Innan barnen får veckla ut den för att se hur långt den räcker, får de gissa. Försiktigt rullar de sedan ut papperet och skrattar högt när de ser att det räcker ända bort till avdelning Röd.


Att dela in strumpor i kategorier eller uppskatta längden på en rulle toalettpapper är olika sätt att leka fram det matematiska tänkandet.
– De blir medvetna om att det finns matematik överallt. Svåra ord är inget hinder. Tvärtom har vi sett hur barn med låg tilltro till sin förmåga fullkomligt blommat upp sedan vi höjt ribban,säger Yvette Wallin.

* En hexagon är en sexhörning.

Sidan senast uppdaterad: 2016-06-20 14.38
Tjörns kundcenter Turistbyrå Bibliotek Kundtjänst Tjörns kundcenter
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se