Tjörns kommuns logotype
Land 5,9 °C Hav 6,5*°C
Medelvind WSW 5,4 m/s

Livbojen hjälper barn med föräldrar som dricker för mycket   

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Livbojen - hur du än mår och känner dig

En halv miljon barn i Sverige har minst en förälder som har ett missbruk eller psykisk ohälsa. Det är nästan sex barn i varje klass. Få vågar berätta. Därför finns Livbojen.

Livbojen erbjuder samtalsgrupper där barn och ungdomar får träffa andra i liknande situation.

– Ibland kan det vara väldigt lite som behövs för att komma på fötter. Bara att lätta på trycket och att se att de inte är ensamma om sin situation, säger Elina Johansson som är en av samtalsledarna.

Livbojen har nyss flyttat in i nya, inbjudande lokaler i den nya familjecentralen i Myggenäs. Samtalsrummet är mysigt, med djungeltapeter i varma färger och sköna stolar. Här är barnen i goda händer tillsammans med någon av de vuxna som arbetar på Livbojen.

Maskrosbarn

I år har Livbojen funnits i 20 år. Det uppmärksammades en dag i höstas bland annat med medverkan av föreningen Maskrosbarn, som också stöttar barn till föräldrar med missbruk eller psykisk ohälsa. Hanna Lennartsson, kurator på Maskrosbarn,beskrev hur svårt det kan vara för ett barn att våga söka hjälp.

– Många barn och ungdomar tror att det är normalt med föräldrar som dricker eller misshandlar. Andra är rädda för att svika sina föräldrar, att de ska bli placerade i familjehem eller att situationen ska bli värre, säger Hanna Lennartsson.

Våga prata mer

Att gå i en samtalsgrupp på Livbojen betyder inte att man inte får bo kvar hos sina föräldrar, det handlar om att barnet ska kunna hantera sin situation.
– Vi måste bryta stigmat och våga prata om att det finns massvis med barn som växer upp under dessa förhållanden, säger Elina Johansson.

Jul kan vara en svår högtid

Årets högtider kan vara särskilt svåra, inte minst den stundande julen, som för många barn innebär mer smärta än glädje.
– Här på Livbojen försöker vi göra det extra mysigt runt jul och de år vi har haft möjlighet har vi gjort en gemensam aktivitet under lovet. Förra året kunde vi med Rädda Barnen Tjörns hjälp ha en heldag på Nordens Ark, säger Elina Johansson.

Vuxna borde fråga mer


Ett tips till alla vuxna är att våga fråga mer. Eller som en av ungdomarna från Maskrosbarn uttryckte det:
– Jag var väldigt stökig i skolan och ju längre det pågick tänkte jag: Fattar ingen att något är fel? Kan ingen förstå hur jag har det? En dag brast det och jag sa: Hur ska jag våga vara glad när jag knappt vågar gå hem!

 

Sidan senast uppdaterad: 2017-01-02 14.37

Kontaktuppgifter

Familjecentralen Måsen

Almö centrum
Myggenäsvägen 4
tel 0304-60 13 85
tel 0304-60 19 98

Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se