Tjörns kommuns logotype
Land 0,7 °C Hav 3,9*°C
Medelvind NE 1,8 m/s

Första skoldagen i Kållekärrs skola

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Jonathan Erikssons första dag i förskoleklass

För Jonathan Eriksson, 6, och hans klasskamrater är det extra spännande. Nu börjar de förskoleklass, med nya kompisar, nytt klassrum och nya lärare.

Barnen har väntat länge på den här dagen. Att börja förskoleklass är att ta nästa steg in i skolans värld, efter förskolan.

Många kan redan läsa

De är 16 barn i klassen och har alla fått en egen plats på den stora mattan i klassrummet. De lyssnar förväntansfullt när lärarna Maud Fransson och Jessica Svenningsson förklarar vad som ska hända första dagen. På tavlan har de satt upp olika bilder som visar vilka aktiviteter som väntar. Många av barnen kan läsa de korta texterna.

– Kan ni läsa redan? Då behöver ni ju inte gå i skolan? säger Jessica med glimten i ögat.

– Jooo, vi vill lära oss mera! ropar nästan alla barnen i kör.

Deras svar är förstås musik i en lärares öron men bekräftar också det de redan visste – att komma med någon mjukstart första dagen är ingen idé. De här barnen vill komma igång. De är så taggade och vill verkligen gå i skolan, säger Maud Fransson.

Nytt år – nya möjligheter

Maud Fransson har varit lärare i förskoleklass i fem år. Hon beskriver skolstarten som en nyårsafton. Ett helt nytt år fullt med möjligheter.

– Det är lika roligt varje år att ta emot en ny klass, men det är också ett stort ansvar. Intrycket de får idag kommer att prägla den fortsatta skolgången. Nu är det vår uppgift att ta vara på den starka drivkraften barnen har att vilja lära sig, att de har den när de lämnar oss också, säger Maud Fransson.

Spännande med nya lokaler

Innan den första rasten får barnen gå runt och bekanta sig med lokalerna. Här finns ett lego- och bondgårdsrum, en läs- och myshörna, en bygghörna och så vidare. Jonathan och hans kompis Noa har slagit sig ner i skolhörnan, med två skolbänkar och en whiteboard. Jonathan skriver på tavlan: ”Idag ska vi göra matte.”

– Jag kan redan läsa och skriva så nu vill jag lära mig mer matte, säger Jonathan.

Hela skolan firar in det nya läsåret

På rasten samlas alla skolans barn på skolgården för att fira den första skoldagen. Musik strömmar från högtalarna och några flickor i femman spontandansar. Det småregnar men det verkar inte barnen bry sig om. Snart ska de ju också få saft och bullar. Men först ska rektorn Hans Persson önska alla eleverna välkomna till det nya skolåret. Och det gör han med två korta uppmaningar.

– Det viktigaste är att vara bra kompisar och att lära sig så mycket som möjligt. Alla ska känna att det här är en bra skola. Nu tycker jag vi firar läsårsstarten med att göra raketen!


Sidan senast uppdaterad: 2016-09-05 14.28
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se