Tjörns kommuns logotype
Land -0,8 °C Hav 3,9*°C
Medelvind NE 3,1 m/s

Rådig insats 2015

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Foto: OrustTjörn tidningen Sven Lundstedt

I samband med kommunfullmäktige den 10 december delades den årliga utmärkelsen Rådig insats ut.

I år uppmärksammades sex personer som visat mod och rådighet och som genom sitt agerande räddat livet eller försökt att rädda livet på en medmänniska eller på något annat sätt ingripit för att undanröja eller begränsa en olycka. Utmärkelsen för rådig insats beslutas a kommunstyrelsens säker och trygg-utskott.

Pristagare 2015

Karl-Olof Olsson, Ingemar Olsson, Martin Olsson och Marcus Lorentsson för sitt agerande i samband med händelsen på Dyrön i december 2014 samt Emelie Bergius och Anna Bergman för sitt agerande i samband med händelsen som inträffade den 18 november i Myggenäs.

Detta hände på Dyrön december 2014

En man går till Södra Hamnen på Dyrön för att köra färjan (Gunnars Båtturer). Karl-Olof Olsson sitter med en kopp kaffe vid köksbordet och ser manne gå mot bryggan. När han inte ser färjan lämna bryggan anar han oråd och går ut för att se efter vad som hänt. När han närmar sig bryggan hör han rop på hjälp. Under bryggan har mannen tagit sig upp efter att ha fallit i vattnet, men kan inte ta sig därifrån.

Karl-Olof ringer sin bror Ingemar Olsson och brorson Martin Olsson som genast kommer till hans hjälp. Samtidigt har Marcus Lorensson blivit uppringd på grund av att färjan inte kommit till sin destination. Marcus skyndar till hamnen och möter Karl-Olof, Ingemar och Martin som försöker hjälpa mannen. Mannen är kraftigt medtagen och man lyckas inte med mindre än att bryggan behöver sågas upp. Mannen och förs med ambulans till sjukhus. Mannen är idag, tack vare dessa personers rådiga ingripande, helt återställd efter olyckan.

Detta hände i Myggenäs november 2015

Mitt under lunchen på Myggenäs förskola, avdelningen Humlan, sätter en kvinna en rå morotsbit i halsen och kan inte andas. Emelie Bergius och Anna Bergman, arbetskamrater till kvinnan, ser att kvinnan viftar på hjälp. Emelie och Anna gör en så kallad helimlichmanöver och dunkar henne i ryggen. Vid det här laget börjar kvinnan bli blå i ansiktet av syrebrist då morotsbiten blockerar andningsvägen. Tack vare Emelie och Annas insats kommer morotsbiten upp och kvinnan kan åter andas. Att deras insats räddade livet på kvinnan råder det inget tvivel om.

Sidan senast uppdaterad: 2016-01-07 10.49
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se