Tjörns kommuns logotype
Land -2,6 °C Hav 3,9*°C
Medelvind NNE 1,8 m/s

Efterlyses: Fler fiberföreningar på Tjörn!

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Fiber

Tjörns kommun kan hjälpa dig att starta en fiberförening!

Om du bor i en tätort på Tjörn har du förmodligen redan fått ett erbjudande från Telia att ansluta din fastighet till fibernätet.

Om du bor på landet och vill ha fiber är det inte lika enkelt. Men du kan få god hjälp av dina grannar om ni startar en fiberförening. Tillsammans kan ni få ner kostnaderna för en anslutning. Ni kan få lite hjälp på vägen av kommunens bredbandslots.

- Utbyggnaden av fiber är nästa stora infrastrukturprojekt som kommer att omfatta alla. För hundra år sedan bildades elföreningar och man byggde elnät. Ni bildar vi fiberföreningar, säger Per Persson, bredbandssamordnare i Tjörns kommun.

Varför ska vi ha fiber när det finns ett fungerande kopparnät (som ger bredband via telenätet) på hela ön?

- Bredband via fiber har en helt annan stabilitet och driftssäkerhet. I framtiden kommer det också fler tjänster som bygger på att det finns fiber. I en modern familj i dag kanske finns tio apparater uppkopplade mot nätet och som används samtidigt – paddor, mobiler, datorer, TV. Då räcker inte kopparnätet så långt. Dessutom kommer kopparnätet att släckas ner i framtiden. Det kommer också att bli billigare med fiber i längden, även om det är en större kostnad i början.

Tjörns kommun har som mål att 90 procent av alla hushåll ska ha tillgång till bredband med 100 Mbit per sekund till år 2020.

Kommunens bredbandssamordnare kan hjälpa kommuninvånare som vill starta fiberföreningar. Han bidrar med information om hur man startar och driver en fiberförening och han hjälper till att söka EU-stöd till projektet. EU-stödet kan täcka 40 procent av investeringen för anläggandet av fiber i området.

Flera områden på Tjörn är redan igång med fiberföreningar. Valla har kommit långt och nyligen har föreningar startats i Klövedal och Hoga.

Sidan senast uppdaterad: 2015-11-25 08.22
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se