Tjörns kommuns logotype
Land 2,9 °C Hav 3,9*°C
Medelvind --- 0,0 m/s

Att vilja välja rätt rätt

Störst text
Stor text
Normalstorlek

På Tjörn handlar arbetet med klimatsmart mat mer om att få eleverna att vilja välja det som är bra för miljön än att styra för hårt.

– Vi vill inte göra förändringar som leder till att mer mat slängs, säger Anneli Jonsén, enhetschef för centralköket på Häggvallskolan. I matsalen på Häggvallskolan har sexornas föräldrar samlats för höstens första föräldramöte. Men innan mötet börjar bjuder skolan på middag — köttfärssås med spagetti eller fiskgratäng med kräftsmak och potatis. Och så förstås ett vegetariskt alternativ — quornfärssås, och en riklig salladsbuffé.

Föräldrarna får smaka

– Är det verkligen så här variationsrik salladsbuffé varje dag? Och fisken, den är ju fantastisk. Nu blev jag imponerad, säger Jonas Reuterberg, en av föräldrarna. Tidigare under dagen har köttfärssås och quornfärssås serverats till eleverna, både på Häggvall och Tjörns andra förskolor och skolor. I centralköket i Häggvallskolan tillagas huvudkomponenterna till måltiderna som serveras i förskolor, skolor och på de äldreboenden som inte har eget kök.

Två varmrätter att välja på

Det betyder att till exempel köttfärssåsen, den vegetariska skördegrytan eller korv stroganoffen lagas i Häggvall men att de olika skolorna eller äldreboendena sedan tar vid, kokar potatis, pasta, ris/matvete och fixar salladsbuffén. Varje dag får alltså eleverna på Tjörn välja mellan två varmrätter till lunch — en vegetarisk, en fisk- eller en kötträtt. En tanke bakom utbudet är att visa eleverna att de genom sina val kan vara med och påverka klimatet.

Mer klimatsmart mat

Skolorna på Tjörn har länge arbetat med att väcka elevernas intresse för mat och miljö.

– Det gör vi bäst genom att utbilda eleverna så att de förstår att deras val gör skillnad, samtidigt som vi inte vill ha några pekpinnar, säger Anneli Jonsén. Ett resultat som märks är att fler elever i dag väljer matvete istället för ris. Eleverna har lärt sig att skogar skövlas för att skapa risfält och att det svenska ekologiska matvetet är ett smartare miljöval.

Fler väljer vegetariskt

Men riset finns fortfarande kvar för de elever som föredrar ris. Fler elever väljer också vegetarisk mat för att de vet att miljön mår bättre om vi äter mindre kött.

– Det är viktigt att vi ser helheten. Många tror att om vi bara väljer ekologiskt så gör vi den bästa insatsen för miljön, men faktum är att vi gör mer om vi äter mindre kött och slänger mindre. Om vi skulle göra en maträtt som är jättebra för miljön och ingen vill äta, är det ju det sämsta vi kan göra, säger Anneli Jonsén.

Flera åtgärder för en bättre miljö

Måltidsbolagets arbete med klimatsmart mat är ett konkret sätt att arbeta med två av de åtta prioriterade miljömålen för Tjörns kommun — begränsad miljöpåverkan och ett rikt odlingslandskap. Det gör man bland annat genom att:

  • Minska köttmängden i valda maträtter och ersätta med ekologiska svenska bönor  
  • Minska matsvinnet genom att öka kunskapen om svinnets miljöpåverkan
  • Öka inköpen av ekologiska livsmedel  
  • Servera svenskt kött och miljömärkt fisk  
  • Ta hänsyn till säsong  
  • Vara med och påverka vid upphandling av livsmedel
  • Utbilda personalen om hur olika livsmedelsval påverkar miljön.

Tjörns Måltids AB

är ett kommunalt bolag som har ansvar för att laga, leverera och servera måltider till skolor, barn- och äldreomsorg samt till personer som får vård i hemmet. Bolaget ägs av Tjörns kommun.

Tjörnlådan

För personer som får mat för hemleverans finns den så kallade Tjörnlådan. Det är portionsförpackad mat som levereras ut av hemtjänsten. Varje vecka har kunden tio olika maträtter att välja på. Alla maträtter tillagas från grunden i köket på Häggvallskolan.

Sidan senast uppdaterad: 2015-10-15 09.45

Skolmaten finns i Tjörn-appen

Om du laddar ner Tjörnappen kan du enkelt se vad förskolor och skolor serverar i veckan.

Hämta appen här:

För Android på Google Playlänk till annan webbplats

För iPhone på App Storelänk till annan webbplats


Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se