Tjörns kommuns logotype
Land 2,7 °C Hav 3,9*°C
Medelvind SSW 3,1 m/s

Trafikantveckan 2014: Cykla lätt med kommunens nya elcykel!

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Elcykel

Testa kommunens elcykel! Låna hem cykeln gratis! Trafikantveckan är en upplysningskampanj på EU-nivå och i kommunerna Stenungsund, Tjörn och Orust uppmärksammas den i år bland annat genom att slå ett slag för elcykeln.

Under hela trafikantveckan (16-22 september) skyltar även biblioteken med böcker och tidskrifter kring trafik, miljö och hälsa.

”Elcykel är ett bra alternativ eller komplement till bilen. Dessutom är det förvånansvärt roligt att cykla med en elcykel” berättar Peggy Magnusson, kommunal energi- och klimatrådgivare i STO och initiativtagare till projektet med elcyklar till utlån i kommunerna, som är ett samarbete mellan rådgivningen och andra verksamheteter runt om i de tre kommunerna.

För att nå Sveriges och EUs klimatmål måste energianvändning och koldioxidutsläpp från transportsektorn minska. Det är fortfarande så i Sverige idag att många bilister pendlar ensamma på vägarna och hälften av alla bilresor är under fem kilometer.

För att låta fler testa alternativ till bilen har den kommunala energi- och klimatrådgivningen i STO köpt in en elcykel per kommun. Under trafikantveckan fanns två elcyklar på plats för kortare provkörning utanför biblioteken en eftermiddag i vardera STO-kommun.

Låna hem!

Efter trafikantveckan kan du låna hem kommunens elcykel för att testpendla till jobbet ett par dagar. Utlåning och bokning sköts då av Tjörns Kundcenter, Skärhamn, Stenungsunds turistbyrå i Kulturhuset Fregatten i Stenungsund respektive Henåns bibliotek i Henån. ”Ta chansen” rekommenderar Peggy Magnusson.

”Att använda en elcykel istället för att cykla med en vanlig cykel eller åka kollektivt ger ingen miljövinst men jämfört med att köra bil är det bra alternativ som förenar nytta med nöje”, fortsätter Peggy Manusson. ”Startvredet ger extra skjuts åt starten om man vill och med olika elstödsnivåer är det enkelt att använda cykeln även i sega backar eller motvind.” Med en elcykel kan du komma upp i 25 km/h. En laddning räcker vanligen mellan 3-5 mil. Vill man ha mer motstånd och trampa själv kan förstås elstödet stängas av helt.

Inspirationen till projektet att låna ut elcyklar till allmänheten kom i vintras när Fredrik Cederholm, miljöchef i Stenungsunds kommun, köpte in en elcykel som ett komplement till bilar och vanliga cyklar för personalens tjänsteärenden. ”Det känns bra att vara med och inspirera till miljövänliga val” säger Fredrik Cederholm, som även har hört att andra enheter inom kommunen är intresserade av att köpa in elcyklar. ”Fram till dess är det fritt fram för alla som jobbar i kommunen att även boka in sig på Samhällsbyggnads cykel”, hälsar Fredrik vidare.

Kontakt

Peggy Magnusson, kommunal energi- och klimatrådgivare i Stenungsund, Tjörn och Orust, tfn 0303-73 26 54 peggy.magnusson@stenungsund.se

 

Sidan senast uppdaterad: 2014-09-18 13.26
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se