Tjörns kommuns logotype
Land -0,8 °C Hav 3,9*°C
Medelvind NE 3,1 m/s

Tio livräddare fick utmärkelsen Rådig insats

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Rådig insats 2014: Samtliga pristagare

Övre raden fr.v.: Carl-Ian Bissmark, Arne Alexandersson, Harald Högnell, Roy Wahlborg, Hans-Peter Karlsson och Anders Wernesten. Nedre raden: Eva Nordås, Marianne Edh, Jennie Ohlsson, Kurt Andersson, Annelie Eriksson och Gunnar Amberntsson. Foto Tjörns kommun.

Den 11 december delades utmärkelsen Rådig insats ut vid årets sista kommunfullmäktigemöte i Skärhamn på Tjörn. Utmärkelsen gick till tio personer som räddat livet på en medmänniska.

Röavallen-Skärhamn, lördag 16 augusti

En otäck och mycket dramatisk olyckshändelse inträffade i slutet av seriematchen mellan Skärhamns IK och Åsebro IF som spelades på Röavallen denna lördag eftermiddag. Med bara ett par minuter kvar på matchen skadades en Åsebro-spelare mycket allvarligt och föll livlös ner på planen. Minuterna som sedan följde blev kaotiska för spelare, ledare och publik på och runt Röavallen. Två personer ur publiken skyndade till den livlöse spelaren och påbörjade hjärt-lungräddning, då livsuppehållande åtgärder omedelbart fick sättas in. Resultatet av denna insats blev mycket lyckat, då spelaren efter något dygn kunde lämna sjukhuset utan några skador efter händelsen. Jennie Ohlssons och Annelie Erikssons insats var avgörande för resultatet och skall självklart hedras med utmärkelsen Rådig insats.

Jennie Ohlsson, Tjörn
Annelie Eriksson, Åsebro

Mällby loge, onsdag 20 augusti

Vid en SPF-aktivitet på Mällby loge på Tjörn hade ca 100 personer samlats till räkfrossa och dans. Vid halv elva faller en man till golvet och slår i huvudet, så ett stort och kraftigt blodflöde kommer från pannan. Arne Alexandersson som bara står en meter från den nu liggande mannen kan se blodflödet och böjer sig då ner mot mannen. Arne kan konstatera att mannen är livlös och saknar egen andning. Man larmar ambulans och skyndsamt hämtas en hjärtstartare som för tillfället låg i Arne Alexandersson bil. Med hjälp av denna hjärtstartare och hjärt- och lungräddning kunde Arne Alexandersson, Gunnar Amberntsson, Harald Högnell och Kurt Andersson under 30 minuter göra en livsavgörande insats och därmed rädda mannens liv. Vid ambulansens ankomst hade mannen egen puls och andning.

Arne Alexandersson, Ödsmål
Gunnar Amberntsson, Jörlanda
Harald Högnell, Stora Höga
Kurt Andersson, Svanesund

Tjörns ishall, onsdag 22 januari

En ishockeymatch spelas mellan Rönnängs IK och Alingsås HC i Tjörns ishall. I slutet av första perioden föll Tobias Oskarsson av oförklarlig anledning ihop på isen, gled med huvudet före in i sargen och bröt nacken. Tobias låg medvetslös på isen och behövde omedelbar hjälp med syresättning och cirkulation för att överleva. Tobias mamma Eva som omedelbart såg allvaret i händelsen och Rönnängs lagkapten Tobias "Kurre" Karlsson kom snabbt till Tobias hjälp och kunde skapa fria luftvägar. Strax därefter kommer flera personer till hjälp och startar hjärt-lungräddning. (Ishallens hjärtstartare kom återigen till användning). HLR pågick under cirka 45 minuter innan Tobias kunde avföras med helikopter till Sahlgrenska sjukhuset. Många var de som på olika sätt hjälpte till med omhändertagandet av Tobias, och de som stod för de livsavgörande åtgärderna vill vi idag premiera för ett rådigt ingripande.

Eva Nordås, Rönnäng
Marianne Edh, Uddevalla
Roy Wahlborg, Stenungsund
Hans-Peter Karlsson, Kållekärr

Säker och Trygg kommun

Under devisen Säker och Trygg kommun har Tjörns kommun gett riskhanteringsgruppen och räddningstjänsten i uppdrag att årligen uppmärksamma någon eller några som visat mod och rådighet genom sitt agerande. Det görs med utmärkelsen Rådig insats som delas ut till någon eller några personer som visat mod och rådighet, och som genom sitt agerande räddat livet eller försökt att rädda livet på en medmänniska, eller på något annat sätt ingripit för att undanröja eller begränsa en olycka.

Kriterier för att få utmärkelsen:

  • Vederbörande ska ha gjort mer än vad som kan förväntas och
  • Hon eller han ska ha räddat eller försökt rädda livet på en medmänniska eller förebyggt fara för andra människor eller
  • Hon eller han ska ha räddat eller försökt rädda stora materiella värden eller
  • Hon eller han ska ha undanröjt en olycka som skulle orsakat stora konsekvenser på miljön.

Kontaktperson och information

Carl-Ian Bissmark
Räddningschef
0304-60 12 02
carl-ian.bissmark@tjorn.se

Sidan senast uppdaterad: 2015-01-13 11.24
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se