Tjörns kommuns logotype
Land -7,6 °C Hav 3,9*°C
Medelvind NNE 1,3 m/s

Rådig insats prisad

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Rådig insats prisad

Fr.v. Anders Wernesten (ordf styrgruppen för räddning och säkerhet), Tommy Sjögren, Eva Gabrielsson och Carl-Ian Bissmark (räddningschef)

Utmärkelsen Rådig insats går till två personer som räddade en kvinna och hennes barn från att drunkna.

Det är förmiddag, söndagen den 16 februari 2014. Tommy Sjögren är ute på sin vanliga joggingtur i Stansvik, Rönnäng. Denna dag känns det extra bra med krafterna vilket gör att den vanliga sträckan förlängs.

En kvinna är ute och går, hon har sitt barn i en barnvagn. Hon stannar för att fotografera. Då blåser en kraftig vind barnvagnen med barnet över kanten och ner i havet. Kvinnan hoppar efter.

Tommy har nu passerat sjöbodarna vid hamnen. Han ser kvinnan och barnvagnen i det kalla vattnet och springer mot platsen. Eva Gabrielsson som kommer promenerande utmed hamnen ser också vad som hänt. Tommy har med hjälp av ett rep lyckats säkra barnvagnen och barnet, men behöver en stege för att få upp de nödställda. Eva hittar en säkerhetspost med stege och tillsammans med Tommy får de upp barnet, kvinnan och barnvagnen. Eva kör sedan kvinnan och barnet hem till värmen.

Det råder ingen tvivel om att Tommys och Evas agerande var avgörande för utgången av denna händelse. Styrgruppen för räddning och säkerhet beslöt därför att Eva Gabrielsson, Ödsmål och Tommy Sjögren, Rönnäng ska belönas med utmärkelsen Rådig insats 2014.

Priset delades ut vid kommunfullmäktiges sammanträde den 23 juni av kommunfullmäktiges ordförande Birgitta Adolfsson och kommunalråd Martin Johansen.

- Det var så skönt att kunna bidra, säger Eva. Adrenalinpåslaget fanns kvar länge efteråt. Det var ren instinkt.

- Det var ödet, att finnas där just då för att kunna hjälpa till, säger Tommy.

Sidan senast uppdaterad: 2014-06-24 09.33
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se