Tjörns kommuns logotype
Land -2,3 °C Hav 3,9*°C
Medelvind NNE 1,3 m/s

Myggenäs Gård på plats 22 i landet

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Traktorer Gamla Myggenäs
Thomas Hagberg, Tjörn, kom på plats 22 när tidningen Land den 2 januari listade Sveriges 100  främsta eldsjälar på landet. Thomas Hagberg är Årets Spjutspets och vann 100 000 kronor av LRF för Myggenäs Gård som utvecklats från familjejordbruk till en bred, lönsam verksamhet.

Hur går rankingen till?

Detta säger tidningen Land själva: "Hur får man på en 100-lista plats med landsbygdens alla eldsjälar? Denna folkrörelse som bygger bredband, skapar nya företag och håller bygderna levande med folkfester och gårdsbutiker. Svar: Det får man inte.

Men det hindrar inte att Land vill uppmärksamma några av alla dem som ger landsbygden ett spännande ansikte. Vi på redaktionen gläds åt den stolthet som följer med en plats på listan. Visst är det viktigt för oss alla att få ett positivt kvitto på att vi uträttat något bra, något som gör skillnad. Redaktionen arbetar fram listan med hjälp av Lands reportage under året, läsning av lokaltidningar och samtal med landsbygdsutvecklare. En rad namn har förts fram av Lands läsare, Sveriges kanske mest engagerade. På listan är det gott om prisbelönade eldsjälar, lokala kändisar och riksbekanta kreatörer. Andra är mer okända och har kommit med därför att vi har hajat till och tyckt oss se något roligt och annorlunda i deras gärning. "

Topp tre på listan

1 Jason "Timbuktu" Diakité, Stockholm och Vittskövle, är inte bara en hjärtevarm artist. Han bidrog också till att Gunnarsbyns Folkets Hus fick ett nytt värmesystem och Valvträsk en ny bakugn efter en fantastisk folkfest.

2 Ted Ljungkvist, Fårösund, fortsätter sin envisa strid mot de höga färjepriserna i Gotlandstrafiken. Han började för drygt två decennier sedan, nu centralfigur i ny protestvåg.

3 Ingrid Oscarsson, Dorotea, är en av dem som fick nog av nedskärningar och ockuperade vårdcentralen. Nu är frågan på väg mot Sveriges första folkomröstning i ett landsting.

Sidan senast uppdaterad: 2013-01-03 08.49
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se